Stamboomonderzoek

Het verleden leeft, dat blijkt wel uit de grote belangstelling die er is voor geschiedenis en het zoeken naar voorouders: waar komen zij vandaan, wat betekent mijn familienaam? Waar woonde en werkte mijn familie? Om op deze en andere vragen een antwoord te krijgen kunt u stamboomonderzoek, ook wel genealogisch onderzoek genoemd, gaan doen.

Er is thuis al veel informatie te vinden via het internet. Dat geldt voor digitale informatie uit archieven en bibliotheken, maar ook stambomen van particulieren zijn vaak op internet gezet. Voordat u verder onderzoek gaat doen is het goed om ook eens via de website van het Centraal Bureau voor Genealogie te kijken of er al informatie over uw familienaam beschikbaar is in hun catalogus. Ook kunt u veel informatie vinden over stamboomonderzoek op de website https://www.wiewaswie.nl/Daar kunt u zoeken in de genealogische database  met 15,1 miljoen aktes, waarin meer dan 61 miljoen mensen zijn opgenomen. Dit zijn gegevens uit de registers van geboorte, huwelijk en overlijden, de zogeheten Burgerlijke Stand, de belangrijkste genealogische bron van na 1811.

Wilt u verder de (genealogische) archiefbronnen bekijken en onderzoeken dan bent u natuurlijk van harte welkom in onze studiezaal. Een overzicht van de hier aanwezige bronnen waar u genealogische informatie in kunt vinden staat op onze website onder het kopje Genealogische Bronnen.