Openbare lagere school met raadkamer te Grafhorst

Openbare lagere school met raadkamer te Grafhorst

Openbare lagere school met raadkamer te Grafhorst

In 1333 verleende bisschop Jan van Diest, waar tegenwoordig nog een straat in Grafhorst naar is vernoemd, stadsrechten aan Grafhorst. Door samenvoeging van de gemeente IJsselmuiden, Grafhorst, Wilsum, Kamperveen, Zalk en Veecaten kwam er op 1 januari 1937 een eind aan ruim 600 jaar zelfstandigheid van het plaatsje aan het Ganzendiep.

In de jaren voor de samenvoeging had Grafhorst een eigen raadkamer. Deze bevond zich op de bovenste verdieping van de openbare lagere school. De foto van omstreeks 1905 geeft een beeld van dat gebouw, dat stond aan de toenmalige provinciale weg naar Genemuiden. Op de begane grond was de openbare lagere school gevestigd. Op de verdieping, rechtsboven op de foto, zat de raadkamer. Deze raadkamer diende tevens als trouwkamer in de gemeente Grafhorst. In de raadkamer was de volgende spreuk aangebracht; 'Overweegt met bedachtzaamheid en handelt met beslistheid'.

Ten tijde van de foto was het gebouw net nieuw. Het was in 1902 gebouwd naar ontwerp van de Kamper architect G.J. Broekema, bekend van de Jugendstil-panden in Kampen. Het verving de openbare school die kort na de grote brand in 1849 werd gebouwd. Dit schoolgebouw stond op de hoek Voorstraat-Kerkstraat, vlakbij het veer dat de verbinding met het Kampereiland onderhield.

De bouwkosten van de in 1902 gebouwde school bedroegen in totaal ƒ 16.880 en het nieuwe meubilair kostte ƒ 1340. Er moesten 230 dennenpalen van 5 meter geheid worden. Het nieuwe meubilair bestond onder andere uit 70 houten schoolbanken, geverfd en opgesteld met inktpotten, 46 naaikussens voor de handwerken en 6 klompenstellingen, elk voor 20 leerlingen.

In 1984 kwam er een einde aan de openbare school in Grafhorst. Het gebouw ontworpen door Broekema was ondertussen vervangen door nieuwbouw op dezelfde locatie. De laatste openbare school droeg de naam “De Zalm”.

 

Gerelateerde artikelen

Vischrookerij