Het postkantoor

Het gebouw aan de Oudestaat werd omstreeks 1903 als postkantoor in gebruik genomen.

Het gebouw aan de Oudestaat werd omstreeks 1903 als postkantoor in gebruik genomen.

Het gebouw aan de Oudestaat werd omstreeks 1903 als postkantoor in gebruik genomen. In datzelfde jaar kreeg Kampen ook telefoon, dat nog bestond uit een particulier net. In 1919 veranderde dit en kwam alles in handen van de overheid, voor Kampen werd dit dus de gemeente. De telefooncentrale kreeg in de nacht van 16 op 17 april 1945 een grote klap te verwerken toen de Duitse bezetter twee telefooncentrales opblies. Een grote ravage aan onder andere de trap was het gevolg.

Rond 1990 werd het postkantoor aan de Oudestraat 137 flink gemoderniseerd. Voorheen kon men er terecht voor hoofdzakelijk postverzending, maar vanaf die tijd ook voor het kopen van vliegtickets, kentekenbewijzen en visvergunningen. Ook was het zo dat mensen niet meer aan de balie werden geholpen maar veel ging via de zelfbediening. Hetzelfde was bij de frankeermachine, het kopiëren en het sturen van faxberichten. Hiermee was Kampen één van de eerste gemoderniseerde kantoren van Nederland.
Eigenlijk waren er rond 1990 hele andere plannen voor Oudestraat 137: de gemeente Kampen had intenties het pand te kopen om er een Stadskantoor in te vestigen. Deze plannen zijn afgeketst. Het postkantoor behield loketten aan de Oudestraat. Het depot voor pakketdienst verhuisde echter naar het Bolwerk, waar ook de directie en de concernstaf zouden worden gehuisvest. De grootste klant van het postkantoor, uitgeverij Kok, kreeg in de persoon van de directeur in 1989 de eer de eerste paal in de grond te mogen slaan.
De openingstijden aan de Oudestraat 137 waren ruim: door de week van negen uur ’s ochtends tot zes uur ‘s avonds en op vrijdag was er een avondopenstelling tot acht uur. Ook op de zaterdagochtend was het postkantoor dienstbaar aan publiek. Vergeleken met het verleden was hierin wel wat veranderd. Er was geen zondagopenstelling meer voor postverzending, zoals dit wel in Kampen was rond 1857 onder andere van zes uur tot half acht ’s avonds.

Het gebouw zelf is door de Groninger en rijksbouwmeester C.H. Peters ontworpen en reikte van de Oudestraat tot aan de IJsselkade. Hiervoor werden de oorspronkelijke gebouwen, die van het politiebureau en de Nutsspaarbank, afgebroken. Peters was niet de eerste de beste ontwerper: hij ontwierp onder andere ook het ministerie van Justitie in Den Haag, het station van Nijmegen en het hoofdpostkantoor te Amsterdam.

Gerelateerde artikelen

Omgeving Cellebroederspoort