Vrijheid

 

Beste leerkracht / docent,

Wat fijn dat u aan de slag gaat met het werkboek ‘Alle waarden draaien om. Kampen bezet en bevrijd 1940 - 1945’. Heeft u meer exemplaren nodig? Stuur een e-mail naar het Stadsarchief Kampen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De begeleidende brief in pdf vindt u via deze link: Begeleidende brief (de link opent in een nieuw venster) 

Met vriendelijke groet,
Annelies Rijkhoff en Hester Timmerman


HET BEGIN 


Op 10 mei 1940 werd ‘s morgens rond half zes de IJsselbrug bij Kampen door Nederlandse militairen opgeblazen. De Tweede Wereldoorlog had Kampen bereikt.

KAMPEN IN OORLOGSTIJD
We nemen je mee langs plekken die je vertellen over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Kampen. Doe de opdrachten bij de locaties en kom meer te weten over Kampen in oorlogstijd.

ROUTE
De plekken in Kampen vind je op de routekaart op pagina 4. De zes plekken buiten Kampen vind je op pagina 30 en 31. Alles wat je vandaag leest, ontdekt en leert is allemaal echt gebeurd. We hopen dat deze ontdekkingstocht je zichtbaar maakt wat er in Kampen gebeurd is tijdens de Tweede Wereldoorlog.

VRIJHEID
Je bent vrij om te starten waar je wilt. Kies een locatie op de kaart en werk vanaf die plek de opdrachten in volgorde af.  

CODEONTRAFEL DE GEHEIME CODE. HOE WERKT HET?

Volg de route en omcirkel bij de code opdrachten het juiste antwoord. Zet de letters in de vakjes op pagina 35 van dit werkboek. Let op, de nummers staan door elkaar. De letters vormen samen een geheime zin.

 
STRUIKELSTENEN IN MUZIEK Om de Joodse mensen en verzetsstrijders uit Kampen te herdenken zijn er Stolpersteine (Struikelstenen) geplaatst voor hun woonhuis. Bij een aantal van die Struikelstenen zijn ook liedjes geschreven. Op de plattegrond van pagina 4 zie je muzieknootjes staan. 

MAAK EEN FOTO
In het werkboek kom je af en toe een foto icoontje tegen met een aanwijzing. Maak de foto zoals aangegeven en kruis dan het bijbehorende vakje aan. We vinden het leuk om jullie foto's ook te ontvangen? Sturen jullie ze op naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

WAT SPREKEN JULLIE AF?
Lever de geheime code en je foto’s op school in op de vooraf afgesproken manier.


Zijn jullie er klaar voor? Mooi, dan gaan we van start!

360 GRADEN FOTO 

Klik op de foto hierboven of op: https://kijkinkampen.nl/stadsarchief-360-graden-foto/
Vind de voorwerpen die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog en vertel waarom.

 

 

WOORDZOEKER 

Klik op de onderstaande afbeelding om pagina 32 de Woordzoeker opdracht in pdf formaat te downloaden: 

KNIPVEL VREDESDUIF

Klik op de onderstaande afbeelding om pagina 33 met de Vredesduifopdracht in pdf formaat te downloaden: 

 

LAF EN FLINK TIJDENS HINKEPINK 

Klik op de onderstaande afbeeldingen om van pagina 34 het spel Laf en Flink tijdens Hinkepink en de opdracht in pdf formaat te downloaden: 

    


ANTWOORDEN

Klik op de onderstaande afbeelding om het werkboek met antwoorden te downloaden: 


 

 

Het belang

In deze stadswandeling kom je erachter dat de Tweede Wereldoorlog zichtbaar is in jouw eigen omgeving.

Ook in Kampen was het oorlog. En dat willen we nooit meer. Wij vinden het belangrijk de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden. Dat doen wij door te vertellen, door jong en oud te laten kennismaken met deze geschiedenis. En je te laten nadenken over moeilijke keuzes, over vrijheid en onvrijheid.

Elk jaar staan we op 4 mei stil bij hoe verschrikkelijk oorlog is. We denken aan de slachtoffers en aan de mensen die in verzet durfden te komen tegen onrecht en onderdrukking. De dag erna, op 5 mei, vieren we onze vrijheid.

Wat betekent vrijheid voor jou?


Dit werkboek word je aangeboden door:

Stadsarchief Kampen

Historische Vereniging Jan van Arkel

• Comité 4/5 mei Gemeente Kampen 


Het werkboek is mogelijk gemaakt door: