Zoektocht naar 'bevrijdertjes' geslaagd

Ze zijn gevonden! De twee jongetjes op de bijzondere bevrijdingsfoto waarvan de redactie van het Historisch Tijdschrift (HT) van historische vereniging ‘Jan van Arkel’ de namen zocht, leven nog en maken het goed. Het zijn Jaap Berkhout en Jan Wit, inmiddels 77 en 78 jaar. Ze werden als mannetjes van 2,5 en 3 jaar oud gefotografeerd op 31 augustus 1945, op de stoep voor het huis van Wit aan de Boelestraat 38.

 

Het was Koninginnedag, met een speciaal defilé om de Canadese bevrijders te bedanken. Berkhout en Wit voerden die dag in een mini-Jeep gemaakt door Berkhouts vader, de bevrijdingsoptocht aan.

Berkhout meldde zich nadat hij de foto aantrof op de website van het Stadsarchief, een dag later meldde Jan Wit zich ook bij de redactie. Beiden zijn blij verrast. ‘Die baret heb ik nog’, zei Berkhout (het jongetje links op de foto). De vader van Jaap kreeg deze van een Britse militair in Kampen. Berkhout woont tegenwoordig in Oosterhout (NB), Jan Wit in Noordeinde. Wit kreeg later bekendheid als solozeiler die twee keer de wereld rondde.

Berkhout heeft de historische baret inmiddels ter beschikking gesteld aan de WO2-expositie ‘Alle waarden draaien om, Kampen bezet en bevrijd 1940-1945’ die 1 juli alsnog opent in De Stadskazerne. ‘Die baret krijgt een heel speciaal plekje in de vitrine’, aldus interim-voorzitter van ‘Jan van Arkel’ Herman Broers, medesamensteller van de tentoonstelling.


Lees de reconstructie van de zoektocht naar de beide jongens en hun verhaal in het gisteren verschenen juninummer van het HT, verkrijgbaar via www.hvjanvanarkel.nl, de Tourist Info in De Stadskazerne of bij The Read Shop Bos.