Sigarenfabriek Smit en ten Hove

Sinds deze week is de inventaris van Sigarenfabriek van Smit en ten Hove geplaatst op onze website.

De Koninklijke Sigarenfabriek Smit & Ten Hove  in de stad Kampen, maar ook in enkele andere Nederlandse steden, was in de tweede helft van de 19e eeuw in de sigarenindustrie een belangrijke werkgever.

Smit & Ten Hove was een van de vele sigarenfabrieken die zich in Kamper binnenstad bevonden. In 1896 vestigde de firma zich hier. De huidige architectuur aan de Oudestraat 45, het voormalige fabriekscomplex, is naar ontwerp van de Kamper architect G.B. Broekema in 1906 gebouwd. Het complex is aan beide zijden van de Breedesteeg in fasen ontstaan in het eerste kwart van 20ste eeuw. De sigarenfabriek was hier tot 1979 in gevestigd. In 1996 kreeg het pand een winkelbestemming.

Smit & Ten Hove heeft onder andere het merk White Ash op de markt gebracht, maar met Balmoral werden ze vooral bekend. Balmoral was een sigaar, die een luxe imago diende uit te stralen. Het beeldmerk was dan ook Balmoral Castle het buitenverblijf van de Britse koninklijke familie in Schotland. Het merk mocht alleen in de betere sigarenzaak verkocht worden. Ondanks dat de sigarenmarkt in de tweede helft van de twintigste eeuw sterk inkromp lukte het Smit & Ten Hove om overnames te plegen.

In ons depot bewaren wij maar liefst 7 meter archief uit de 1895 - 1979. De archiefstukken zijn zeer uitlopend, van informatie over bestekken en voorwaarden voor de bouw, tot prijslijsten en debiteurenkaarten.

De inventaris is nu op onze website geplaatst zodat u thuis kunt inzien welke archiefstukken u graag wilt inzien. U kunt dan onze medewerkers in het informatiecentrum om die betreffende stukken vragen. Ook een mogelijkheid is om ons, voorafgaand aan uw bezoek, per mail door te geven (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) welke stukken u wilt lezen en wanneer u naar ons informatiecentrum wilt komen. Wij zorgen er dan voor dat deze stukken voor u klaar liggen ter inzage.

Wij hopen u te mogen begroeten in ons informatiecentrum, op de begane grond van De Stadskazerne te Kampen. Wij zijn geopend op de dinsdag en donderdag van 09.00 - 17.00 uur en op de woensdagen van 09.00- 13.00 uur.

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen