Preutiesmaker vindt plek in het archief

Albert Heldoorn heeft jarenlang een blad over Wilsum gemaakt. Hij heeft alle jaargangen overgedragen aan het Stadsarchief in Kampen. En de journalist Wim Schluter en fotograaf Freddy Schinkel van De Stentor waren erbij. 

Op deze pagina leest u de tekst zoals die gepubliceerd is in De Stentor van 30 oktober 2018. 

 

Het blad ‘De Preutiesmaker’ verscheen van 1971 tot 1973 maandelijks in Wilsum. Samensteller en tegenwoordig Harderwijker Albert Heldoorn (66) heeft zijn archief van drie jaren gestencilde Preutiesmakers nu keurig gebundeld overgedragen aan het Stadsarchief Kampen. ,,Een prachtig tijdsbeeld van de gemeenschap van Wilsum, wat er allemaal speelde in die tijd”, zegt Hester Timmermans van het archief. 

 

Met een stencilmachine op zolder

Heldoorn begon zijn huis-aanhuisblad op zolder in 1971 met een stencilmachine op zolder. ,,Ik was al correspondent voor het Kamper Nieuwsblad en dacht: dat kan ik zelf ook.” Alles deed hij in eigen beheer; het werven van adverteerders en uiteraard het schrijven van de artikelen. ,,Vooral veel over de sportverenigingen, maar ook andere nieuwtjes en roddels uit het dorp.” Dat leverde hem zelfs een keer een aanvaring op met een lokale aannemer, waarvan de Preutiesmaker vermeldde dat er was gesjoemeld met de drainage onder het lokale voetbalveld. ,,Die kwam ‘s avonds aan de deur en dreigde met een rechtszaak. Zo ver is het gelukkig niet gekomen.”

Huis aan huis werd het blad verspreid in een maandelijkse oplage van ongeveer driehonderd stuks. Er waren zelfs postabonnementen. ,,Dan stuurde ik ze op, als mensen de kosten van de postzegel wilden betalen. Twintig cent.” De verzuiling speelde toen ook nog een rol, weet Heldoorn. ,,Het werd wel minder, maar er waren nog mensen die geen inkopen deden bij de winkels die werden gerund door mensen van een ander geloof.”


Nu voor altijd terug te vinden in het Stadsarchief Kampen


Zijn verhuizing uit Wilsum betekende het einde van de Preutiesmaker. De inmiddels gepensioneerde onderwijzer vond het tijd om zijn werk te bundelen en het geheel te schenken aan het archief. Ondanks die definitieve streep onder de Preutiesmaker bewaart Heldoorn nog goede herinneringen aan zijn tijd als uitgever, advertentiewerver en journalist. ,,We hadden destijds een baby, die werd altijd wakker als ik niet aan het tikken was.”