Kampen Koggestad, geheimen van de IJsselkogge

Het Stedelijk Museum Kampen, Stichting de Kamper Kogge en het Stadsarchief Kampen vonden het de hoogste tijd om de IJsselkogge die in februari 2016 uit de IJssel gelicht werd in de schijnwerpers te zetten.Op verschillende locaties en verschillende manieren laten zij je tijdens "Kampen Koggestad" kennis maken met de IJsselkogge en de stad Kampen in haar Gouden Eeuw. 


Kogge op bezoek

Wie de laatste tijd in De Stadskazerne in Kampen is geweest kan het niet ontgaan zijn. Er is een kogge op bezoek! Met deze kogge wordt aandacht gevestigd op de Kamper Koggestad activiteiten die vanaf 5 oktober worden georganiseerd in Kampen.

"Het paardje op het zeil verraadt dat deze kogge uit Harderwijk komt. Daar is ze gebruikt bij een toneelstuk over de Hanzetijd. En de collega’s van de Kamper Kogge zorgden er voor dat deze kogge naar Kampen kon komen", zegt Hester Timmerman van het Stadsarchief. 

Stadsarchief Kampen

Wij als Stadsarchief zijn de verbinding, letterlijk en figuurlijk, tussen het museum en de Kamper Kogge. Je komt immers langs het Stadsarchief op weg van de ene naar de andere locatie. En het binnenplein is een plek die vraagt om een buitenexpositie. Helemaal nu de kogge uit Harderwijk zo prominent aanwezig is. Al snel kwamen we op het idee om een XXL ganzenbordspel te maken zodat jong en oud al spelend op onze archiefstukken leren over Kampen en de tijd van de koggen."

Samenwerking

“Stadsarcheoloog Alexander Jager bracht ons in contact met Hemmy Clevis en Hidde Heikamp van Spa Uitgevers uit Zwolle. En Hemmy en Hidde zijn druk bezig met het samenstellen van het boek met tekeningen van Karel Vlierman", zegt Annelies Rijkhoff. Hemmy vult aan: "De IJsselkogge is het jongste koggeschip dat ooit is opgegraven en tevens één van de grootste. Karel Vlierman heeft prachtig gedetailleerde schetsen gemaakt op basis van de opgravingstekeningen van de IJsselkogge die hij eerder al had gemaakt. En wat blijkt nu: de IJsselkogge lijkt verdacht veel op een tekening van een kogge in het Kamper Digestum Vetus. Je kunt het op vanaf 5 oktober zelf komen bewonderen.

Stichting Kamper Kogge en Stedelijk Museum Kampen

In het Stedelijk Museum Kampen zijn de middeleeuwse topstukken van het Stadsarchief Kampen te zien. Op deze locatie wordt het verhaal van de kogge en het stadsleven verteld. Verder zijn er bijzondere objecten te bekijken zoals de grafplaat die speciaal uit Zweden overgekomen is naar Kampen.​ Bij de Kamper Kogge zijn er dagelijks activiteiten op en rond de Kamper Kogge. Van rondleidingen, verteltheater, Middeleeuwse maaltijden tot de mogelijkheid om te overnachten aan boord van de Kamper Kogge. Op zaterdag wordt er natuurlijk ook gevaren. Met al die verschillende activiteiten is Kampen Koggestad echt een bezoek waard!  

Kom naar Kampen Koggestad

Van 5 oktober tot en met 8 december te zien in Kampen. Klik hier voor de informatie over Kampen Koggestad, Geheimen van de IJsselkogge.

 
Bijschrift foto: Hidde Heikamp van SPA Uitgevers en Annelies Rijkhoff van het Stadsarchief Kampen zijn begonnen met het opbouwen van de buitenexpositie.