• Home
  • Nieuws
  • GEZINSKAARTEN 1920 – 1940 NIET LANGER OPENBAAR

GEZINSKAARTEN 1920 – 1940 NIET LANGER OPENBAAR

Actuele privacywetgeving. De archiefdiensten in Nederland hebben veel genealogische gegevens online staan. Een belangrijk onderdeel daarvan zijn de uit de periode 1920-1940 daterende gezinskaarten.

 

Het online publiceren en ter inzage geven van deze archiefbron blijkt niet goed verenigbaar met de actuele privacywetgeving, zoals vastgelegd in de Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp).

Gezinskaarten 1920-1940 bevatten over het algemeen nog zogenaamde ‘bijzondere’ persoonsgegevens van nog levende personen. Hieronder vallen onderwerpen als religie en politieke overtuiging. Juist deze ‘bijzondere’ gegevens zijn in het geding bij de gezinskaarten. Daarin staan namelijk onder meer gegevens over de godsdienstige gezindheid van inwoners.

Dit betekent dat het Stadsarchief Kampen genoodzaakt is om gezinskaarten 1920-1940 niet langer ter inzage aan te bieden. Vanaf 1 mei zijn de gezinskaarten niet meer bij ons informatiecentrum op te vragen en te raadplegen en zal er geen informatie uit gezinskaarten meer worden gegeven.

Alleen met een door de stadsarchivaris afgegeven machtiging kunnen gezinskaarten nog ter inzage worden gegeven. Die machtiging, aan te vragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., zal alleen afgegeven worden als de aanvrager kan aantonen dat er geen informatie van nog levende personen op staat.

In mei 2018 zal, als opvolger van de Wbp, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking treden. De AVG verbiedt eveneens het publiceren van persoonsgegevens van nog levende personen, vooral als het zogenaamde ‘bijzondere’ persoonsgegevens betreft. In de AVG zijn nog een aantal striktere regels hier omtrent opgenomen. Op dit moment zijn wij aan het verkennen wat er gedaan moet worden om aan deze privacywetgeving te voldoen.
Het is goed mogelijk dat ook andere archiefbronnen die dergelijke gegevens bevatten offline gehaald moeten worden. Onder welke voorwaarden raadpleging mogelijk blijft op de studiezaal is nog onduidelijk. Wij zullen zo spoedig mogelijk via onze website bezoekers informeren over de precieze beperkingen van de raadpleegbaarheid en de data waarop deze zullen ingaan.

Voor bezoekers van onze website en/of studiezaal zijn de beperkingen van de raadpleegbaarheid van deze bronnen vervelend. Wij gaan er echter vanuit dat men begrip op kan brengen voor de maatregelen die we moeten treffen om te voldoen aan de privacywetgeving.


12 april 2018