• Home
  • Nieuws
  • Archieven Kanis en Gunnink nu ook digitaal beschikbaar

Archieven Kanis en Gunnink nu ook digitaal beschikbaar

Kanis en Gunnink, een bedrijf dat lang, lang geleden in Kampen begonnen is. Om precies te zijn in 1885. En tot op de dag van vandaag geniet het merk Kanis en Gunnink landelijke bekendheid. Hoe is het eigenlijk allemaal begonnen?

Een heel klein stukje historie

Op 1 januari 1885 gingen de koopmannen Hendrik Kanis en Frans Gunnink een vennootschap aan tot het uitoefenen van een grossierderij en winkel in kruidenierswaren onder de naam "Kanis en Gunnik”.

Langzaam maar zeker groeide het bedrijf onder de leiding van de beide pioniers. Frans Gunnink ging op klantenbezoek langs de groothandels en de kruideniers. Op 12 september 1901 verwierf het tweetal het koninklijk wapen "Hofleverancier”, in die dagen een fel begeerde, maar voor weinig bedrijven weggelegde onderscheiding.

In de periode tussen beide wereldoorlogen breidde het bedrijf zich sterk uit door de verhuizing naar steeds grotere panden in het centrum van de stad Kampen. Door de Tweede Wereldoorlog verminderde bij veel bedrijven, waaronder Kanis en Gunnink, de productie. En door een tekort aan grondstoffen was Kanis en Gunnink ook genoodzaakt om over te gaan op productie van surrogaatkoffie.

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog bloeide het bedrijf weer op. In 1950 verhuisde het bedrijf naar de IJsseldijk en in 1969 begon men aan de nieuwbouw op het Kamper industrieterrein. De productie was inmiddels verdrievoudigd. Het aantal werknemers steeg en achter de reuzen Van Nelle en Douwe Egberts bezette de onderneming de derde plaats van de koffie- en theemarkt.

Voor meer informatie over de historie van Kanis en Gunnink kunt u nu ook terecht op onze website. Want sinds medio januari is het archief van Kanis en Gunnink digitaal beschikbaar.