Transport gedenkzuil

Het transport van de gedenkzuil op de IJsselkade te Kampen.

Het transport van de gedenkzuil op de IJsselkade te Kampen.

Op maandag 6 september 1948, precies vijftig jaar na haar moeder koningin Wilhelmina, werd de toen 39-jarige prinses Juliana in de Nieuwe Kerk in Amsterdam ingehuldigd als koningin. Ter herinnering aan deze feestelijke dag schonk de N.V. Schokbeton een grote betonnen zuil. Deze gedenkzuil werd op de Nieuwe Markt geplaatst.

Erg gelukkig bleek de keuze voor de Nieuwe Markt niet te zijn. De gedenkzuil was namelijk een hinderlijk obstakel op marktdagen en bij evenementen. In verband met de betekenis van de zuil was het slopen en opnieuw bouwen geen optie. Daarom werd aan enkele bedrijven een prijsopgave voor het verplaatsen van deze zware constructie gevraagd. De firma Stoof uit Breda bleek met ƒ 1750 de laagste inschrijver. Vijf jaar na de plaatsing op de Nieuwe Markt mocht deze firma de 58 ton zware zuil met de 30 ton zware siervoet verplaatsen naar de Dam bij de Wilhelminalaan.

De foto geeft een beeld van de reis die de gedenkzuil op vrijdag 28 augustus 1953 ondernam. Het bouwwerk staat op een dieplader met in totaal 32 wielen. Omdat in de kortste verbindingsweg tussen zijn oude en nieuwe standplaats een brug lag, die niet bestand was tegen zo’n zware belasting, moest de zuil over een afstand van ca. 3 km. worden verplaatst. De tocht liep via de IJsselkade, De La Sablonièrekade, Bovenhavenstraat, langs de voorzijde van het huidige Hoornbeeck College en dan via de Ebbingestraten richting de Dam. Langs de hele route stonden honderden kijkers om de merkwaardige ‘praalwagen’ voorbij te zien gaan. Op de foto rijdt de truck met dieplader over de IJsselkade langs een groepje mensen. Op de achtergrond ligt de IJsselbrug, nog met een ophaalgedeelte. Dit gedeelte zou in 1962 worden vervangen door een hefgedeelte.

Het vervoer van de zuil verliep probleemloos. Op de nieuwe standplaats werd de lichtkroon een halve meter hoger geplaatst en de verlichting werd verbeterd. De betonnen kolos staat nu al weer langer dan 60 jaar op de Dam.