PRONKSTUKKEN | KONINGSDAG

Sinds 2013 wordt er in Nederland Koningsdag gevierd, op de verjaardag van ons staatshoofd, koning Willem Alexander. Hij, en zijn vrouw Maxima, willen het Koningshuis een verbindende rol geven in de Nederlandse samenleving. Bij zijn aantreden als nieuw staatshoofd, gaf de Majesteit al aan geen ‘protocolfetisjist’ te willen zijn. Dit komt onder andere tot uiting, als het koninklijk gezin bij sportevenementen en die dan ook op Koningsdag, meedoen in de menigte.

Tevens had Willem-Alexander aangegeven, zijn koningschap meer in te vullen zoals zijn oma dat had gedaan, koningin Juliana: minder formeel en protocollair dan zijn moeder koningin Beatrix.

Elke vorst van het Huis Oranje-Nassau zoekt op zijn of haar eigen manier naar een invulling van het koninklijk ambt zoals dit bij hem of haar past. Beatrix kenmerkte zich door de stijl van die, van een manager, terwijl Juliana wat meer bij het volk wilde staan. Door veranderingen in de samenleving na de Tweede Wereldoorlog was daar meer ruimte voor. Voordien was het Koningshuis afstandelijker, zoals in de tijd van koningin Wilhelmina, die regeerde van 1890 tot 1948. Daarbij kan wel een kanttekening worden geplaatst: Wilhelmina was 10, toen haar vader koning Willem III in 1890 overleed. Een beetje jong, om te regeren. Om die reden vertegenwoordigde koningin Emma, de tweede vrouw van Willem III, haar dochter totdat deze 18 jaar werd in 1898.

Ten tijde van Wilhelmina werd Koninginnedag gevierd op 31 augustus. Dit was bedacht door de liberalen in Nederland. Die vonden het belangrijk om de mensen een Nationale Feestdag te geven, om de Nederlanders zich echt Nederlander te laten voelen.

Voordien waren er wel grote feesten onder de mensen, maar die feesten waren meestal lokale oogstfeesten. Daarom werd de verjaardag van de jonge prinses Wilhelmina Prinsessedag en toen ze koningin werd, Koninginnedag.

Ook Kampen vierde Prinsessedag. Uit 1895 is een mooie foto bewaard gebleven, waarop vaag te zien is, hoe een militaire feestmars gehouden werd. Daarvoor kwamen de Kamper inwoners uit hun huizen, en dat is te zien. Ook werd er blijkbaar alom gevlagd. De locatie is misschien even een zoekplaatje, maar de foto is gemaakt in de Oudestraat. Het wit bepleisterde pand, het Heilige Geestgasthuis aan de linkerkant, is in 1897 afgebroken. Zodoende is dit nu de Gasthuisstraat. Rechts is het kleinere gebouw te zien van de Nutsspaarbank.