PRONKSTUKKEN | Kerst in oud Kampen

Kerst in oud Kampen. een jaarlijks terugkerend evenement. De laatste jaren is in meerdere plaatsen in Nederland, en zeker die met een historische binnenstad, te zien dat er gebruik wordt gemaakt van de historische en monumentale elementen die een stad zo uniek maken. Het geeft zo’n stad een uniek karakter, een ‘eigenheid’. Te denken valt aan steden als Deventer en Elburg. Deze steden hebben het ‘Dickensfestival’ en ‘Winter in de vesting’. Het geeft een waarde aan van onze geschiedenis want er zijn mensen die cultuur zien als iets geldverslindends, iets, wat alleen maar geld kost. Maar hier is een aspect van cultuur te zien wat uiteindelijk toch onmisbaar is in de samenleving. Veel mensen trekken toch naar historische binnensteden voor sfeer, gezelligheid en beleving.

Kampen blijft hier niet achter. Kampen kent sinds 1999 Kerst in Oud Kampen. Een belangrijke publiekstrekker die onze stad promoot en laat zien wat Kampen in huis heeft. Het is een straattheaterfestival: toneel- en muziekoptredens met zang en dans. De stadsbewoners zelf laten zich ook niet onbetuigd en leveren een stevige bijdrage in dit geheel. Zonder het draagvlak ‘van onderen’ zou een festival als dit minder leven.

Blijkbaar is het vieren van Kerst in oud Kampen klein begonnen. De organisatoren melden dat dit jaar, 2019, de twintigste editie is. Gaan we op het Stadsarchief Kampen terug in de tijd naar die winterperiode, dan is er weinig te vinden over het Kerst in oud Kampen in de lokale kranten en de Kamper Almanak. Misschien komt dit, omdat men er toentertijd nog niet besefte dat dit evenement groots zou aanslaan. Inmiddels, na 20 jaar, is het uitgegroeid door de onmisbare en fantastische steun van zoveel goedwillende vrijwilligers die alles in goede banen proberen te leiden. Ga er maar aanstaan: dat is een hele kluif met veel verantwoordelijkheid. Maar blijkbaar wordt er ook veel plezier aan beleefd en uitgehaald. En plezier is in veel dingen een belangrijke motor voor motivatie, bereidheid en goedwillendheid.

Aankomend weekend de twintigste editie. Op, naar de dertigste…!

Foto: Opgetuigde Koopavond, Stentor Kampen IJsselmuiden donderdag 16 december 1990, pagina 10.