PRONKSTUKKEN | Kaartenbak met huizennamen

 

Panden hadden vroeger vaak een naam in plaats van een huisnummer. 

In aktes werd de plaatsbepaling van een huis vastgelegd door te straat te noteren waaraan het gelegen was met een vermelding van de wederzijdse buren en de eventuele huisnaam. Tot aan de door de Fransen ingevoerde bevolkingsadministratie in de 19e eeuw werden er nog geen huisnummers toegepast, zodat veel panden alleen onder hun huisnaam bekend waren. Te herkennen aan een huisteken, uithangbord of gevelsteen. Of soms ook zónder herkenningsteken, omdat de huisnamen in de volksmond een algemeen begrip waren geworden.

In ons Informatiecentrum staan kaartenbakken vol met kaarten met huizennamen. Clara Welcker, de eerste vrouwelijke archivaris van de gemeente Kampen heeft tijdens haar werkjaren (1917 - 1946) alle namen van huizen en panden vastgelegd in een speciaal kaartenbaksysteem. 

Snuffelen in deze kaartenbak geeft een prachtig beeld van de bebouwing van Kampen, de namen en de functies van de huizen en de bewoners met hun beroepen. Zoals deze bijvoorbeeld: 

De Sevenstarr

2 Januari 1732

Huis, erve en weere in de Oudestraat op de hoek van de Speldenmakerssteeg, met het huis daarachter, de Seven Starr genaamd*, zie Gerechtelijke Verkoop 1726 - 1754.

*toebehoorende wijlen Anthony Aartsen de oude.

 

Een mooie aanvulling op dit artikel door Cultuurzien: ''De Sevenstar'' op de hoek van de Speldenmakerssteeg is nu Van den Noort optiek. De gevelsteen is later verplaatst naar nummer 4.