PRONKSTUKKEN | HIJ en ZIJ

De inhoud van het Stadsarchief Kampen is grotendeels gestoeld op de onderlinge menselijke verhoudingen: huwelijken, geboorten, zakelijke en vriendschappelijke relaties, afspraken en overeenkomsten. Op alle mogelijke manieren zijn in de vele oude stukken menselijke relaties te herleiden. Niet zo gek, want Kampen is een stad, omringt door diverse dorpen. Mensen leven samen op een relatief klein stukje aarde en dan moet je het samen doen en eruit kunnen komen als het wat minder gaat of lukt.

Op 5 november 1902 ging een jong stel in Kampen onderling een verbintenis aan door te trouwen: Hendrik Berk en Pauline Anne Hermine Pruissen. Het bijzondere hieraan is, dat ons Stadsarchief Kampen van dit jonge, gelukkige stel een mooie trouwfoto in de collectie heeft en met de gegevens van bruid en bruidegom, is dan ook snel hun huwelijksakte gevonden en nog enkele andere gegevens.

Hendrik was fabrikant uit de familie van de emaillewarenfabriek Berk. Op het moment van zijn huwelijk waren zijn beide ouders Hendrik Berk en Catharina Gilles al overleden. Zelf was Hendrik jr. op het moment van zijn huwelijk 29 jaar oud. Zijn bruid telde 25 lentes. Zij kwam uit Zuidlaren maar had het geluk dat haar beide ouders Petrus Barthold Pruissen en Heigiena van der West, nog in leven waren.

Het jonge stel betrok een woning aan De la Sablonierèkade 5. Daar kregen zijn meerdere kinderen en er waren inwonende personeelsleden. Ook was het een komen en gaan van neven en nichten. Blijkbaar was het een huishouden ‘op stand’, waarvan ook de huwelijksfoto van het jonge stel getuigd, vooral door de kleding die ze dragen.