PRONKSTUKKEN | DE BUITENSOCIETEIT

De oude Buitensociëteit, omstreeks 1920-1930

De oude Buitensociëteit, omstreeks 1920-1930

Deze foto uit ongeveer 1920-1930, laat de oude Buitensociëteit zien. Ooit vertrokken vanuit dit punt de koetsen naar Hasselt en Zwolle. Het pand was gebouwd in 1889 en bestond uit een muziektent, een concertzaal met waranda en een grote tuin. Alles was gesitueerd bij wat wij nu het Stationsplein noemen.

Er wordt in het Stadsarchief een klein boekje bewaard dat vermoedelijk stamt uit 1888. Hierin worden statuten genoemd van een vereniging met de naam Vereeniging ‘Buiten Sociëteit’ te Kampen. De terreinen die ze voor hun activiteiten gebruikten waren aan de oostzijde van de IJsselbrug en had onder andere tot doel “de bevordering van gezellig verkeer”.

Afbeelding van het Ontwerp van Statuten. Collectienummer: B01122

Om lid te zijn van de vereniging moest je minimaal 23 jaar zijn en inwoner van Kampen. Blijkbaar waren ze voor die tijd redelijk modern, want ook vrouwen mogen lid worden.

De geest van tijd komt echter wel naar voren zodra je kijkt naar de minimale voorwaarden waaraan directieleden moesten voldoen: die moesten man zijn. En daarnaast één van deze mannen moest dan een officier van het garnizoen zijn.

Blijkbaar waren er in de tuin bij de Buitensociëteit muziek- en andere openbare uitvoeringen. Hierbij waren dan ook personen aanwezig die aangesteld werden om de orde te handhaven.