PRONKSTUK | SINTERKLAAS

 

Sinterklaas is weer in de stad. Het zorgt voor een vrolijk en gezellig geroezemoes, sfeerverlichting, winkelende mensen, versierde winkels en etalages. Sinterklaas heeft de verantwoordelijkheid voor een goede aftrap van deze bijzondere periode. Dat vergt van de goedheiligman nogal wat inzet. Soms mag het een wonder heten, dat hij dan geen burnout er door krijgt. Als je de krantenkoppen van de afgelopen decennia doorneemt, zie je de drukke en overvolle werkagenda van Sinterklaas. Vaak zijn er belangrijke dingen die hij dan tijdens zijn korte verblijf in Kampen moet doen. In 1974 was hij te gast bij bejaarden en in 2004, inmiddels dus jaren later, is hij nog steeds bezig. Toen kwam hij langs bij de Hockeyclub Kampen. Soms wordt hem verzocht iets speciaals te doen, zoals in 1985, toen Sinterklaas zwemdiploma’s moest uitreiken in Zwembad de Steur of zoals in 2004, toen hij een expositie moest openen op het Frans Walkatearchief.

 

Soms zou je je kunnen afvragen, of zo’n intocht in Nederland en dus ook in Kampen, wel leuk gevonden zou worden door Sinterklaas. Zo zat hij nog in 2002 op een houten paard, voortgetrokken door de binnenstad van Kampen, terwijl hij toch ook niet vies is van een snelle auto. Zo kwam hij in 1993 nog in een dikke Cadillac IJsselmuiden binnen gescheurd.


Blijkbaar gaat het Sinterklaas toch ook niet altijd voor de wind. Meestal komt hij aan met een dikke stoomboot, volgeladen met cadeautjes. Dat is al zo vaak gebeurd, dat we eigenlijk niet meer beter weten. Maar in 2004 kwam de Sint op Kampereiland in een roeiboot. Misschien zat de Sint toen toch wel met financiële tekorten. Wie weet.. Of het verzoek van de Kamper burgemeester uit 1973 daar nog mee te maken zou kunnen hebben gehad? Onze burgervader heeft in dat jaar namelijk wel een erg groot verlanglijstje bij Sinterklaas ingediend. Hij wilde namelijk ‘een schip met geld’. Of hij dat toen gekregen heeft? Was Sinterklaas daardoor bankroet, waardoor er nog alleen voor 2004 een roeibootje af kon, in plaats van een grote stoomboot?


Sinterklaas moet namelijk alles heel erg strak regelen en heel erg precies zijn. Anders krijgt hij allerlei klachten dat hij het niet goed doet. In 1994 kreeg de beste man nog een klacht aan zijn tabbert, dat de Sinterklaasintocht niet leuk was. Er zat toen geen echte sfeer in. in 2003 kwam Sinterklaas een kwartier te vroeg aan. Dat kan ook maar het mag niet. Dan is er namelijk een probleem, dat kinderen die hem met spanning opwachten, op tijd komen op de afgesproken plek maar Sinterklaas dan al voorbij getrokken is op zijn schimmel.


Het is niet alleen Sinterklaas, die het eind december altijd heel druk heeft. Wat dachten jullie van de winkeliersvereniging? Zij moeten winkeliersacties organiseren, etalages versieren en zorgen dat er genoeg cadeautjes zijn zodat Sinterklaas altijd goed kan inkopen. Stel, dat hij cadeautjes tekort heeft?! En je weet nooit, wat er op verlanglijstjes staat. Gelukkig wenst niet een ieder een schip met geld, zoals de Kamper burgemeester in 1973. Er zijn ook mensen tevreden met een stel sokken of een Nieuwe Bijbelvertaling, want dat waren dé Kamper cadeautjes in 2004.

Het is echter na al die eeuwen en eeuwen Sinterklaas nog steeds gelukt om de meeste mensen dik tevreden te houden met zijn cadeautjes. Daarmee heeft Sinterklaas een goede naam opgebouwd en komt hij eigenlijk wel bij iedereen binnen en wordt hij hartelijk onthaald. Maar ook hier zit een addertje onder het gras. Het blijft af en toe uitkijken, zoals in 1981, toen Radio Piraat, vermomd als Sinterklaas bij het politiebureau binnen wilde komen. Met wat voor bedoelingen…?

Al met al: Het Sinterklaasfeest geeft altijd wat te doen. Makkers, staakt uw wild geraas, Het heerlijk avondje is gekomen, het avondje van Sinterklaas. Nu door, naar de Kerst…

Foto bijschrift: De afbeelding komt uit Callenbachcollectie van Uitgeverij Kok