PRONKSTUK | BRIEF DOKTER KOLFF

Het Pronkstuk van deze week is de brief die Dr. Kolff schreef aan burgemeester Sandberg in januari 1945 over het verblijf van de dwangarbeiders in de Van Heutszkazerne in Kampen.


Emotionele waarde

Stukken uit de Tweede Wereldoorlog hebben vaak een emotionele lading. Een voorbeeld hiervan vinden we in een dossier (inv.nr. 369) uit het Secretariearchief gemeente Kampen. Het gaat over transporten van burgers die waren georganiseerd door de Organisation Todt (OT). OT was een  Duitse bouwmaatschappij; tijdens het bestaan van nazi-Duitsland genoemd naar de oprichter Fritz Todt. Voor hun werkzaamheden in Duitse steden werden tijdens razzia’s burgers uit veelal grote steden opgepakt.

Zo werd Kampen, tijdens de tocht naar Duitsland, aangedaan door opgepakte burgers uit Rotterdam. In dit archiefstuk beschrijft dr. Kolff, internist in het Stadsziekenhuis, in een brief aan burgemeester Sandberg het onbeschrijfelijke leed van deze mensen tijdens hun verblijf in de Van Heutszkazerne.


Stadskazernelezing

Op 24 maart houdt Herman Broers een lezing over de dwangarbeiders, de Van Heutszkazerne en de rol van het Rode Kruis en de Kampenaren. Een stuk geschiedenis van Kampen dat meer bekendheid verdient. Kaarten bestel je online via deze link www.bibliotheekkampen.nlToegang: € 5,00 inclusief gratis pauzedrankje.