Operatie H2O

Operatie H2O

Operatie H2O

De dijkdichting van Oostelijk Flevoland in 1956 leverde na de Wieringermeer en de Noordoostpolder een derde IJsselmeerpolder op. Dit betekende voor Kampen een einde aan haar relatief geïsoleerde ligging. De stad had dan ook hoge verwachtingen over de positieve economische en toeristische gevolgen, die deze nieuwe polder zou kunnen hebben. Om aandacht te krijgen voor de functie als toegangspoort tot het nieuwe land, werd de dijkdichting groots gevierd in Kampen. De festiviteiten, die van 1 augustus tot en met 1 september duurden, kregen de naam Operatie H2O.

Gedurende de gehele feestperiode genoot het publiek van een keur aan evenementen in het stadsplantsoen, tussen de Cellebroeders- en de Broederpoort. Zo verzorgde het modehuis Ter Horst van Geel en kinderkledingzaak MACO een modeshow. In het feestpark stonden vijftien witte, houten gebouwen, voor de verkoop van eetwaren en artikelen, en twee restaurantpaviljoens. Op podia in het water voor de paviljoens traden ’s avonds diverse nationaal bekende beroepsgezelschappen op, zoals het meisjeskoor Sweet Sixteen en Max van Praag. Het gehele feestterrein was ’s avonds in een sprookjesachtige tuin van licht en kleur omgetoverd.
Ook buiten het feestterrein vonden tal van activiteiten plaats. Op het terrein bij de Nijverheidsschool voor Meisjes aan de Rondweg in de Hanzewijk werd bijvoorbeeld de nationale landbouwtentoonstelling georganiseerd. In de stadsherberg werd een Hanzecongres gehouden. Op de IJssel kon het publiek genieten van speedbootraces en waterski- en duikerdemonstraties. De Tour de France ploeg deed mee aan wielerwedstrijden in de Hanzewijk. Daarnaast was de stad het decor van talrijke militaire manifestaties, zoals een aanval door commandotroepen op de Van Heutszkazerne en een veldslag bij de Bovensingel.
Tijdens Operatie H2O werd veel aandacht besteed aan de Kamper Uien. De koe werd toen bijvoorbeeld voor het eerst tegen de Nieuwe Toren gehesen. Ook de steur werd prominent uitgebeeld. Onder het balkon van het Nieuwe Raadhuis hing een klein exemplaar. Op de foto wordt een groter formaat steur boven de IJsselbrug gehangen. Deze werd ’s avonds met schijnwerpers verlicht, zodat deze de hele dag van verre opviel.