PRONKSTUK | KONINKLIJK BEZOEK

Op dinsdag 3 september 1895 tekenden koningin-regentes Emma en koningin Wilhelmina het gastenboek van de stad Kampen. Eerder die dag (rond 13.00 uur) legde de radarstoomboot 'Stad Zwolle' aan bij de IJsselkade nabij de ijzeren kraan, alwaar beide vorstinnen werden ontvangen door de burgemeester en enige autoriteiten in 's Rijks dienst.


Na de ontvangst ging de stoet naar het Oude Raadhuis voor nog een kennismaking, ditmaal met de heren raadsleden, de directeur, secretaris en archivaris van publieke werken en de commissaris van de politie. Hierop volgde een bezichtiging van de oude Schepenzaal met merkwaardigheden uit het Stedelijk archief.

Voordat het gezelschap vertrok naar het Instructie-Bataillon, waar de vorstinnen een gymnastiek- en schermuitvoering bijwoonden, hield het 5 minuten stil voor het huis van de firma W.G. Boele, waar de arbeiders der firma een lied zongen.

Verder ging de stoet naar de Hoofdcursus en de Gasthuizen, waar een gedenksteen werd geplaatst in het in aanbouw zijnde gesticht. De erewacht uit de Schutterij stond opgesteld voor de gebouwen aan de Burgwal.

Rond 16.00 uur vertrok het koninklijk gezelschap per rijtuig via een rondrit door de stad naar Zwolle.

's Avonds vierde Kampen feest met een concert aan de IJsselkade en vuurwerk op de IJssel. Na afloop was er een concert van het Stedelijk Muziekcorps in de Buiten-Sociëteit, dat om 23.00 uur werd afgesloten met een bal in de grote zaal.

 

Enkele foto's van het bezoek:

Alle foto's bekijken van dit historische bezoek? Klik danop deze link. Dan openen deze foto's in de Beeldbank over dit bezoek.