KHC

Sinds de oprichting van vv Kampen in 1938 bestaan er in Kampen vier voetbalclubs. Naast deze ook al weer 76 jaar oude club, spelen KHC, Go Ahead Kampen en Dos Kampen al decennialang voetbal. KHC is van deze vier de oudste club en viert 14 juni aanstaande zelfs het 100-jarig jubileum. De promotie naar de eerste klasse, twee weken geleden, geeft een extra feestelijk tintje aan dit eeuwfeest.

 

KHC was niet de eerste voetbalclub in Kampen. Voor de oprichting van KHC waren in Kampen al veel kleine clubs actief. Quick was bijvoorbeeld een team gevormd uit leerlingen van de Hoofdcursus, de opleiding tot officier. De meeste kleine clubs verdwenen snel. K.V.C. en Hercules besloten echter samen te gaan werken. Deze samenvoeging leidde op 14 juni 1914 tot de voetbalclub K.H.C., de Kampen Hercules Combinatie.

Twee jaar na de oprichting speelde KHC een oefenwedstrijd tegen Ajax, dat toen nog op het een na hoogste niveau uitkwam. KHC maakte een goede indruk en verloor slechts met 2-0 van de hoofdstedelingen, die aantraden met spelers uit het 2e en 3de elftal. De recette van deze wedstrijd was met ƒ150 voor die tijd abnormaal hoog.

KHC deed het erg goed in de beginjaren. Al in 1922 promoveerde de club naar de 2e klasse Oost. KHC was in die eerste jaren ook een echte cupfighter. In 1927 maakte het indruk door in de halve finale de sterke westelijke eersteklasser Stormvogels uit IJmuiden op 2-2 te houden. Een andere memorabele wedstrijd was de winst op ZAC uit Zwolle in de finale om de Honcoop-beker in 1929. KHC won met 2-1 van de club die een jaar eerder vierde van Nederland was geworden. De bekende international Beb Bakhuys, die in 23 wedstrijden voor Oranje 28 maal het net wist te vinden, kwam tegen KHC niet tot scoren.

Op de foto het clubgebouw van KHC, dat op 22 februari 1958 werd geopend. Het clubhuis ‘Ons Eigen Nest’ was gevestigd aan Geerstraat nr. 29. In dit pand zit sinds 1990 het Slaapadviescentrum.

Gerelateerde artikelen

Cellebroedersweg