IJsclub 'Tot Ons Genoegen'

Een prachtig winters tafereel uit de jaren ’60. Te zien is de ijsbaan van de ijsclub T.O.G. (Tot Ons Genoegen) aan de Broedersingel. Wie heeft hier ook leren schaatsen? Deel uw herinneringen met ons!

Lezersreactie op de foto:

Toen ik de foto zag van de T.O.G. ijsbaan aan de Broedersingel, herinnerde ik mij tijd van de lagere school in de vijftiger jaren. Als wij naar de ijsbaan gingen met onze houtjes met de oranje veter banden, stond je er als kind ook nog wel eens naast. De veters waren vaak los geschoten en de handen koud. Maar het hoofd van de Nieuwe Markt school dhr. de Vries schaatste er ook, en zijn zoon Tjeerd zat bij ons in de klas, en die vroeg je dan of zijn vader de schaatsen weer strak wilde onderbinden.
Maar er is ook nog de herinnering aan het sinterklaasfeest waarop wij – tweelingen – nieuwe schaatsen hadden gekregen. Van uit de Groenestraat 184 gingen we door het plantsoen en over de dicht gevroren gracht naar de ijsbaan. En zo ook weer terug. Het was in de namiddag en schemerig. Aan die kant van de gracht naar het plantsoen was het donker. En wij  hebben het poele wak w.s. niet gezien. Gevolg, samen in het poele wak, met het gevolg dat één van ons de schaatsen heeft losgelaten en die zijn nooit terug gekomen. Gelukkig werden we er uit geholpen. De helper heeft ons thuisgebracht.
De zwarte rubberlaarsjes vol modder, dat zie ik nog voor me dat onze moeder die uittrok en leeg goot. Nieuwe schaatsen zijn er niet weer gekomen. Mijn moeder had nog wel een paar – te grootte – schaatsen en daar moesten we het dan maar om beurten mee doen.
 
Ingezonden door: Reiny Westendorp