Herwonnen Vrijheid

 

Wat in September een sprookje was, betoverend in zachte gouden Herfstglanzen, maar onwerkelijk en snel verdwijnend voor onze hunkerende blikken in een nacht van kommer en ellende, is nu, in de volle Lentepraal van 1945, gekomen als een overstelpende werkelijkheid: wij zijn vrij….! 

Wat een prachtige zin. Dit is de eerste regel uit de editie van Strijdend Nederland, dd 17 april 1945. Onderaan dit artikel staat de download naar de hele krant van die dag. 


Over Strijdend Nederland

In mei 1943 moest iedereen de radio inleveren. Hierdoor groeide de illegale pers, zoals Trouw en Vrij Nederland. Kampen had een eigen verzetskrant, Strijdend Nederland. Die werd hier gemaakt op Oudestraat 65. De makers noemden het adres zelf Psalm 65. De krant verscheen drie keer per week. In het begin met een oplage van 14 kranten, tot op het laatst 600 exemplaren. De artikelen werden geschreven door journalist Gerrit Spanhaak. Hij werkte samen met rector van het Gereformeerd Gymnasium Roelof Jan Dam. Winkelier Toon Slurink drukte de krant en Arend Scholten deed de verspreiding.


De makers van de illegale krant liepen grote risico’s. Scholten zat gevangen maar kwam vrij. Spanhaak dook enige tijd onder, en overleefde de oorlog. Roelof Jan Dam werd vlak voor de bevrijding nog gearresteerd en ter dood gebracht. Ook Slurink werd doodgeschoten. Hij was een van de 117 mannen die bij De Woeste Hoeve als vergelding voor de aanslag op de Duitse politiebaas Rauter werden doodgeschoten.


Het bevrijdingsnummer van Strijdend Nederland verscheen op oranje papier. Dat was speciaal bewaard voor deze heugelijke dag. Spanhaak werd later directeur bij Wegener in Apeldoorn. Voor Toon Slurink is op 7 maart 2020 een struikelsteen in de Marktgang, voor zijn winkel geplaatst. 


Strijdend Nederland ging na de oorlog op in wat het Nieuw Kamper Dagblad werd. Die kennen we nu als De Stentor.

Gerelateerde artikelen