Familiewapens

Het familiewapen van Johan Sloet is te vinden op de omgang van de Nieuwe toren te Kampen.

Het familiewapen van Johan Sloet is te vinden op de omgang van de Nieuwe toren te Kampen.

In Kampen en omgeving zijn diverse afbeeldingen te vinden van familiewapens. Een voorbeeld is het familiewapen van Johan Sloet uit de eerste helft van de 18e eeuw. Dit wapen is te vinden op de omgang van de Nieuwe toren te Kampen. Johan was verwant aan de adellijke familie Van Ingen die in Kampen veel bestuursfuncties heeft bekleed.

Familiewapens bestaan sinds de middeleeuwen en zijn onderscheidende kleur- en vormrijke beeldmerken van een familie of persoon. Dit heeft een permanent karakter en het is erfelijk. Het gebruik ervan kan in elk land anders zijn.
Er bestaat een hele studie naar het gebruik, het recht, ontstaan en de ontwikkeling van wapens van personen, families en instellingen. Dit is de Heraldiek. Zomaar een wapen gebruiken mag niet. Alles is gebonden aan strenge regels. Zo heeft bijvoorbeeld elke kleur en afbeelding een betekenis. Je mag daarom niet zomaar een familiewapen van een ander aannemen.
Veel stamboomonderzoekers, ook wel genealogen genoemd, hopen een familiewapen te vinden tijdens hun onderzoek. De kans hierop wordt vergroot als er voorouders zijn die bestuursfuncties hebben uitgeoefend of veel bezittingen hadden. Meestal was dit dan de bovenlaag van de toenmalige samenleving.


In Nederland is er één groep bij uitstek die familiewapens voert en dat is de adel. Hun wapens zijn door de overheid beschermd en staan geregistreerd bij de Hoge Raad van Adel in Den Haag.
Over het algemeen worden familiewapens gezien als iets van vroeger, het verleden. Maar ook nu nog is het mogelijk een familiewapen te laten ontwerpen en te laten registeren. Dat laatste is dan wel nodig want dan is het officieel jouw wapen: niemand anders dan bijvoorbeeld je eigen nageslacht mag dan dat wapen gebruiken.