EXECUTIE AAN DE MEPPELERSTRAATWEG

De Tweede Wereldoorlog was bijna afgelopen. Toch werden er op 31 maart 1945, maar 2 weken voor de bevrijding van Kampen, vijf mannen doodgeschoten aan de Meppelerstraatweg in Zwolle als vergelding voor een aanslag op een spoorbrug.

  • Wilhelmus van Dijk
  • Hermanus Bosch uit Kampen
  • Willem Sebel
  • Johannes Muller en
  • Berend IJzerman uit Kampen

Zij hadden allemaal gestreden tegen de gehate bezetter en waren voor verschillende vergrijpen vastgezet: wapenbezit, spionage of hulp aan onderduikers en zouden de doodstraf krijgen voor wat zij hadden gedaan.

Ter nagedachtenis aan hun offer werd er een monument geplaatst op de Meppelerstraatweg en is er jaarlijks een herdenkingsplechtigheid. Maar wat was er werkelijk gebeurd die fatale ochtend? Wat was er misgegaan en wat had plaatsgevonden, waardoor zij daar terechtgesteld werden?

Zij zullen niet vergeten worden

Eén van de vijf mannen, Wilhelmus van Dijk, is een familielid van Samuel de Korte. Hij besloot het lot van Wilhelmus van Dijk en dat van de vier anderen uit te zoeken. Samuel sprak met nabestaanden, onderzocht archiefmateriaal en schreef het boek: Executie aan de Meppelerstraatweg.

Dankzij het onderzoek van Samuel de Korte en dit boek zullen deze 5 mannen niet vergeten worden. Hun namen worden mannen van vlees en bloed. Mannen met een familieleven die stuk voor stuk een grote leegte achterlieten in het leven van hun naasten.

Aan de hand van nooit eerder verschenen foto’s, unieke bronnen, getuigenverhoren en nieuw archiefmateriaal uit Nederland en het buitenland worden de gebeurtenissen tot aan de fatale ochtend verteld en verklaard.

 

Lezing

Precies 75 jaar na de executie aan de Meppelerstraatweg, 31 maart 2020 stond de gelijknamige lezing van Samuel de Korte gepland in De Stadskazerne. Door de coronamaatregelen is deze lezing uitgesteld tot een nader te bepalen datum. We hopen die binnenkort te kunnen vastzetten. 

Het boek Executie aan de Meppelerstraatweg is een van de nieuwe aanwinsten in onze bibliotheek en daarom deze week het Pronkstuk op de website.