De Amsterdamse Boot en de Nachtboot

De “Amsterdamse boot” voer vanaf 1933 zes keer per week vanuit Kampen op Amsterdam.

De “Amsterdamse boot” voer vanaf 1933 zes keer per week vanuit Kampen op Amsterdam.

Vanaf de IJsselkade te Kampen vertrokken heel wat schepen voor handel. Eén van de boten die tot verhalen leidde in het verleden was de Nachtboot. Eerst was er een raderstoomboot die vanuit Zwolle, op weg naar Amsterdam, ook Kampen aandeed.

Bij het naderen van de IJsselbrug klonk drie maal achter elkaar een stoomfluit. Als er dan nog geen teken van leven kwam van de kant van de brugwachter klonk het geluid nogmaals. Dit was een maatregel van voorzichtigheid. Een stoomraderboot liet zich namelijk niet gemakkelijk bijsturen en de brug moest daarom wel tijdig worden geopend. Dit was, omdat dergelijke schepen niet met een scheepsschroef werden aangedreven maar met kettingen die liepen tussen de stoomketel en de raderen.

De aanlegplaats was op de plek die we nu kennen als het Van Heutszplein. Dit zou voor de ‘Amsterdamse boot’, zoals deze scheepsdienst in Kampen in de volksmond werd genoemd, tot 1960 blijven. Het was een stoomraderschip dat vanaf het midden van de negentiende eeuw de zeilschepen had vervangen. Op die manier drong toentertijd ook al de mechanisatie door.

Vanaf 1919 kwam er een schroefmotorboot met de naam ‘Koophandel’. Dit was hoofdzakelijk voor vrachthandel. Dit schip vertrok elke dinsdag en donderdag om 10 uur in de ochtend vanuit Kampen naar Amsterdam. De ligplaats in de hoofdstad was bij het Damrak, vlak bij de Beurs. Later werd deze dienstregeling uitgebreid.

De “Amsterdamse boot” diende voor het vervoer van passagiers en transport van snelgoederen. Dit was dan ‘de Nachtboot’ en voer vanaf 1933 zes keer per week vanuit Kampen op Amsterdam. De vertrektijd was dan ‘s avonds en de reis duurde zo’n vijf uur. Een enkele reis vanuit Kampen kostte eersteklas FL 1,75, tweedeklas FL 2,00.