Snuffelen in de geschiedenis van Kampen

Ilsan komt iedere week, 7 weken lang, een paar uur meekijken in het Stadsarchief in De Stadskazerne. Ze zit in de 2e klas van de HAVO op het Ichthus College en doet op dit moment haar snuffelstage in het archief van de gemeente Kampen.

“Een klasgenoot had eerder dit jaar zijn snuffelstage bij het Stadsarchief gedaan. Ik vind geschiedenis al bijna heel mijn leven interessant, dus toen ik op zoek moest naar een plek voor mijn stage was de keuze voor mij snel gemaakt. Iedere week wordt er een onderdeel van de werkzaamheden aan mij uitgelegd. Ik mag meelopen, meekijken en meehelpen.

Achter de schermen van het Stadsarchief 

Samen met historicus Otto Ottens heb ik de vorige keer een paar vragen die binnenkomen bij het Stadsarchief beantwoord. We gingen op zoek naar antwoorden, en vonden die, in het depot en het Informatiecentrum.” 

Met Annelies Rijkhoff, die verantwoordelijk is voor de educatie en publieksinformatie van het Stadsarchief heb ik de lespakketten bekeken en ik heb alvast mogen meedenken over een nog geheim project. Daar mag ik natuurlijk nog niets over zeggen”, lacht Ilsan.


“En vandaag had ik Ilsan onder mijn hoede”, zegt Hester Timmerman. “Mijn werkzaamheden bestaan uit de PR en marketing van het Stadsarchief. We hebben eerst samen gekeken naar wat ik allemaal doe. Daarna zijn we aan het werk gegaan met het maken van een contentplanning voor de social mediakanalen van het Stadsarchief. Daar hebben we afbeeldingen bij gezocht in onze beeldbank en in het depot oude kranten doorgespit op interessante artikelen.”

Stadsarchief op Instagram

Als het Stadsarchief jongere mensen wil bereiken is Instagram het kanaal!”, zegt Ilsan. “Ik heb onderzocht hoe andere archieven in het land op dit kanaal berichten plaatsen en de bio’s onderzocht. Toen heb ik een voorstel gemaakt voor de bio van het Stadsarchief en tips gegeven over hoe je Instagram kunt inzetten.” “We liepen er al een tijdje na te denken of we wel of niet een Instagram account moesten aanmaken”, vertelt Hester, “en het advies van Ilsan volgen we direct op.

Vanaf vandaag is het Stadsarchief Kampen op Instagram te vinden. Dit is het account: @stadsarchiefkampen

Op de foto: Ilsan en Arnold bekijken archiefstukken in het depot van het Stadsarchief