Dictee van Kampen

Op 9 maart jl. heeft het Stadsarchief Kampen met een damesteam meegedaan aan het Dictee van Kampen van Rotary Kampen in De Stadskazerne. We vonden het superleuk om mee te doen, en volgend jaar zijn we weer van de partij. Natuurlijk deden we mee omdat De Rotaryclub Kampen de opbrengst van het Dictee van Kampen beschikbaar stelt voor de heruitgave van het werkboek 'Alle waarden draaien om. Kampen bezet en bevrijd 1940 -1945'.

Dank je wel namens de Historische Vereniging Jan van Arkel en het Nationale Comité 4 en 5 mei van de Gemeente Kampen. We vinden het echt geweldig dat we dankzij dit dictee van de Rotary Kampen een gedegen herdruk kunnen laten maken van de stadswandeling met werkboek Alle waarden draaien om. Kampen bezet en bevrijd 1940 -1945. 


2021

Begin 2021 nam het Nationaal Comité 4 en 5 mei van de Gemeente Kampen contact op met ons met de wens voor een educatieve route voor het onderwijs. Wij, Stadsarchief Kampen in samenwerking met HV Jan van Arkel, hadden net een wandelroute samengesteld gebaseerd op de WO2 expo Alle waarden draaien om. De timing was dus perfect. We grepen deze kans met beide handen aan en maakten dit prachtige werkboek voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Samen met het Nationaal Comité hebben we de werkboekjes verspreid in de gemeente Kampen.

Het was een groot succes. Annelies en Hester zitten met onze werkplek eerste rang in De Stadskazerne en hebben in die periode zo ontzettend veel schoolklassen, maar ook gezinnen, volwassenen en toeristen met het werkboek in de hand door de stad zien lopen. 


2023

We zijn nu 2 jaar later. En de eerste en de tweede druk van de boekjes zijn helemaal op! We zijn de Rotary Kampen ontzettend dankbaar dat we ook dit jaar een nieuwe groep jonge Kampenaren de kans mogen geven om de Tweede Wereldoorloggeschiedenis in de gemeente Kampen te leren kennen. Want ook in Kampen was het oorlog. En hoe belangrijk is het om de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog leven te houden. De leerlingen na te laten denken over moeilijke keuzen, over vrijheid en onvrijheid. Over wat doe jij op 4 en 5 mei? En wat betekent vrijheid eigenlijk voor jou? 

Voor deze herdruk hebben we samen met het Ichthus College gekeken hoe we het werkboek nóg beter zouden kunnen maken met activerende opdrachten. Ook hebben we in deze editie 2 nieuwe locaties toegevoegd aan de route in de binnenstad van Kampen. Er is in de herdruk extra aandacht voor de rol van Kampenaren in het landelijk verzet en ook de locaties van het project Struikelstenen in muziek nemen we mee in het boekje. Nieuw in deze uitgave is ook de toevoeging van de oorlogsmonumenten in de buitenkernen van de gemeente. IJsselmuiden, Grafhorst en Mastenbroek komen als bonuspagina's aan bod. 

Nogmaals hartelijk dank namens HV Jan van Arkel. het Nationaal Comité 4 en 5 mei Gemeente Kampen!