Oorlog in Overijssel - Kampen

Lespakket voor groep 7 en 8

Leerlingen duiken de oorlogsgeschiedenis van Kampen in.

De Tweede Wereldoorlog heeft op veel plaatsen sporen nagelaten. In vrijwel iedere plaats zijn er zowel tastbare als niet-tastbare herinneringen aan deze oorlog. In ‘Oorlog in Overijssel – Kampen’ ontdekken leerlingen hun woonplaats opnieuw, vanuit het blikveld van de oorlog. Is er een oorlogsmonument? Woonden er joodse mensen in de eigen woonplaats? Hebben er mensen ondergedoken gezeten? Vond er actief verzet plaats? Is de plaats gebombardeerd geweest?

Aan de hand van vier thema’s (dagelijks leven, Joods leven, verzet & illegaliteit, bombardementen & luchtverkeer) duiken leerlingen de oorlogsgeschiedenis van de eigen woonplaats in. Het project is zoveel mogelijk lesstofvervangend voor geschiedenislessen over de Tweede Wereldoorlog en kan zelfstandig worden gedaan in de klas. De digitale themaboekjes voor op school zijn (gratis) aan te vragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hieraan kan voorafgaand of naderhand een les in het Stadsarchief worden gekoppeld. Tijdens deze les maken leerlingen kennis met het archief en mogen ze zelf (met handschoentjes) de authentieke bronnen uit de Tweede Wereldoorlog onderzoeken.

Praktische informatie

Periode: in overleg 
Locatie: op school en/of in het Stadsarchief Kampen
Groepsgrootte: max 30 leerlingen, 1 klas
Duur: afhankelijk van de gekozen opdrachten
Kosten: zonder begeleiding gratis, in combinatie met een bezoek aan het Stadsarchief Kampen € 2,50 per leerling

Voor welke groepen

Groep 7 en 8
 

Het lespakket Oorlog in Overijssel sluit aan bij de volgende kerndoelen

- wordt nog aangevuld-  

Bestellen of reserveren

Neem voor meer informatie of om te reserveren contact op met Annelies Rijkhoff via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 038 - 3370770.