Bitterzoete Zuiderzee

Workshop in spelvorm voor groep 7 en 8

Ontdek het Zuiderzeeverleden via het spel Bitterzoete Zuiderzee.

 

Het is ruim 100 jaar geleden dat de Zuiderzeewet van kracht werd. En wat heeft dat veel veranderingen gebracht voor Kampen. De leerlingen komen tijdens deze workshop via een interactieve spelvorm alles te weten over de impact voor Kampen van de Zuiderzeewet.

Niet alleen werd de woeste Zuiderzee bedwongen met de Afsluitdijk. Er kwam nieuw land. De Zuiderzee werd IJsselmeer. Daardoor veranderde er ook voor de gemeente Kampen veel. Welke beroepen verdwenen er? Wat veranderde er in de stad? In de omgeving?

Door leerlingen kennis te laten maken met de verhalen die de mensen mee maakten in en rondom Kampen spelen, komt de geschiedenis van Kampen dichter bij de leerling te staan.


Praktische informatie 

LET OP: De Bitterzoete Zuiderzee is nog volop in ontwikkeling en vanaf januari 2024 te boeken. 

Locatie: Stadsarchief Kampen
Groepsgrootte: maximaal aantal leerlingen in overleg
Duur: ca. 75 minuten
Kosten € 3,50 per leerling
Periode: hele jaar door

Voor welke groepen? 

Bitterzoete Zuiderzee is vooral geschikt voor leerlingen uit groep 7 en 8.


Hoe werkt het?

Het Zuiderzeespel is een strategisch ‘landjepik-spel’. Het spel wordt gespeeld op een grote kaart van de oude Zuiderzee, wat uiteindelijk door aanpassingen van de leerlingen zelf, zal veranderen in een hedendaagse kaart of juist niet.

De spelkaarten bestaan uit historische bronnen uit het Stadsarchief. Deze zijn daadwerkelijk ingezet als argumenten en hulpmiddelen in de regio Kampen omtrent de afsluiting van de Zuiderzee en de afwikkeling ervan.

De leerlingen worden verdeeld in een aantal groepen. Deze groepen bestaan uit belanghebbenden voor en tegen de inpoldering van de Zuiderzee vanuit historisch oogpunt gezien: Vissers. Ingenieurs, Bestuursleden, Eilandbewoners, Pioniers, Verdwenen beroepsgroepen.

Inhoud lespakket 

- Grote vloermat met de kaart van de Zuiderzee. - Zandzakken voor de dijken.
- 30 optiekaarten per groep (180 in totaal).
- Een grote dobbelsteen
- Speluitleg


De workshop Bitterzoete Zuiderzee sluit aan bij de volgende kerndoelen

-wordt nog aangevuld-


Bestellen of reserveren

Neem voor meer informatie of om te reserveren contact op met Annelies Rijkhoff via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 038 - 3370770.