Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Wat doet het Stadsarchief Kampen?

Kennismaken met uw voorouders? De geheimen van een monumentaal pand ontdekken? Met de klas leren over een bepaalde gebeurtenis? Of interessante informatie vinden voor een toespraak, artikel of onderzoek?

Het Stadsarchief herbergt de historie van de gemeente Kampen. Door de eeuwen heen hebben de gemeente en haar inwoners er tweeënhalve kilometer aan boeken, tekeningen, foto’s, films, kranten en affiches verzameld. Dit zijn waardevolle bronnen: ze geven inzicht in uw familiegeschiedenis, de ontwikkeling van de omgeving en het maatschappelijk leven door de jaren heen.

Start u een historische zoektocht, begin dan bij het Stadsarchief.

Moet ik een afspraak maken als ik langs wil komen?

De collectie bekijken kan zowel online als in het Informatiecentrum. Elke dinsdag en donderdag zijn we van 9.00 tot 17.00 uur geopend. Wilt u op woensdag een bezoek brengen aan het Informatiecenrum? Maak dan een afspraak via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Onze enthousiaste medewerkers helpen u graag op weg. U bent van harte welkom. De geschiedenis is immers van ons allemaal!

Ik heb ook archiefstukken en foto's. Hebben jullie daar belangstelling voor?

Wij zijn altijd geïnteresseerd, maar nemen niet alles aan. Hier vindt u onze criteria.

Kan ik bij jullie het archief van ... raadplegen?

In het archievenoverzicht kunt u alle archieven vinden die wij bewaren.

Wat moet ik doen als ik geen toestemming heb gegeven op één van de foto's die in de Beeldbank te zien is?

Bij het vullen van de beeldbank van het Stadsarchief Kampen doen onze medewerkers hun best eventuele rechthebbenden te traceren. Bent u desondanks van mening dat het auteurs- en/of portretrecht van één of meer hier vertoonde afbeeldingen bij u berust, dan verzoeken wij u dit ons te melden. Wij gaan dan graag met u in gesprek om te zien of wij tot nadere overeenstemming kunnen komen. Bel 038 3370770 of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wat kost het om archiefonderzoek te doen?

Wanneer u zelf onderzoek verricht in de studiezaal van het Stadsarchief Kampen is dat gratis. Voor het (laten) maken van reproducties betaalt u tarieven die jaarlijks worden vastgesteld. U kunt het Stadsarchief Kampen ook opdracht geven bepaalde werkzaamheden te verrichten, bijvoorbeeld onderzoek doen of nalevering van kopieën. Deze kosten voor werkzaamheden in opdracht vindt u in de tarievenlijst.

Hanteert het Stadsarchief Kampen ook een citeerinstructie?

Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het geraadpleegde archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met de verkorte aanhaling.

Citeerinstructie volledig:

Bijvoorbeeld: Stadsarchief Kampen, Toegangsnummer 1, inv.nr. 2034. Of Stadsarchief Kampen, Toegangsnummer 1, Oud Archief Kampen inv.nr. 2034.

Citeerinstructie verkort:

Bijvoorbeeld: SK, T1, OAK inv.nr. 2034.