Spannende verhalen uit het archief

Bij het voorbereiden van de paginagrote advertentie in Weekblad De Brug waren we bij het Stadsarchief aan het zoeken naar spanning. Want dat is het thema van de advertentie van het Stedelijk Museum, Quintus, de Stadsgehoorzaal, en Bibliotheek en het Stadsarchief. 

Misdaden en rechtspraak 

We gingen op zoek naar een afbeelding bij de onderstaande tekst: 

Het archief heeft unieke historische documenten die spannende, verdrietige of vrolijke verhalen vertellen. Ons oudste archiefstuk komt uit 1251, het jongste is de krant van vandaag…..

Ontdek jouw familieverleden, de geschiedenis van een pand, het nieuws van 100 jaar geleden, en dompel je onder in de geschiedenis van Kampen. Of verbaas je over de rechtspraak en gruwel bij misdaden en straffen in Kampen. Van het afsnijden van een oor tot ophanging aan de galg. Op de afbeelding zie je een gerichtsplaats zoals die er vroeger in Kampen waren. Gysbert Gysberts van Utert werd op 19 september 1494 aan zo'n galg opgehangen. Wat hij misdaan had? Vind het antwoord in het Stadsarchief. We helpen je graag in het Informatiecentrum.

We kozen voor deze afbeelding

Campen, gezicht op de stad vanaf de Veenedijk. (Op de plek waar nu de molen d'Olde Zwarver staat). Links op de voorgrond zie je de gerichtsplaats met staak, galg en rad. Kopergrave van Wenzel Hollar. (13 juli 1607 – 25 maart 1677) 

Stadsfront of geen stadsfront 

We zochten het voor je uit. Het duurde even voordat we er uit waren. Want de eerste gedachte is Seveningen. Maar het is niet het stadsfront van Kampen vanaf de "overkant" wat je ziet. De IJssel stroomt helemaal rechts in beeld. Dit is het moerasland wat nu de wijk Kampen Zuid is. 
Hartelijk dank Kees Schilder, Remy Steller, Hanneke Bennett voor het meekijken. En Remy ook voor het maken en beschikbaar stellen van deze afbeelding van www.cellebroederspoort.nl.

Meer spanning in het archief?

Lees dan dit eerder geplaatste artikel over de gruwelijke executie in Kampen: De executie van Abraham Marcus ten Oosten te Kampen in 1739.