Educatieve tentoonstelling

Op donderdag 28 maart opent in het Historisch Centrum Overijssel de educatieve tentoonstelling Sippora en Joseph. Kind in de oorlog. De expositie is vanaf 2 april toegankelijk voor publiek. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Stadsarchief Kampen.

Sippora Stibbe

Iedere leerling en volwassene kent de geschiedenis van Anne Frank. Wat veel Zwollenaren, jong en oud, niet weten, is dat er in Zwolle een halfjoods meisje woonde, dat na de oorlog haar verhaal heeft opgeschreven. Haar naam was Sippora Stibbe. In het boek ‘Hoe zorgeloos is de kindertijd’ vertelt zij over de oorlogsjaren in Zwolle. Zij was halfjoods, maar had joodse vriendinnetjes. Wat betekent het als je stad in oorlog is? Wat veranderde er op school, op de markt en in de binnenstad? Dankzij het verhaal van Sippora – voor kinderen goed te begrijpen – leren we over Zwolle tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wij willen Zwolse leerlingen, leeftijdsgenootjes van Sippora tijdens de Tweede Wereldoorlog, in de educatieve tentoonstelling van 2013 het verhaal van Sippora Stibbe laten zien.

Joseph Vos

Maar ook dat van Joseph Vos, een in 1931 geboren jongen afkomstig uit Kampen. Hij groeide op in de Hanzestad, ging er naar school en maakte er vriendjes. Op 11-jarige leeftijd, in 1942, is hij via Kamp Westerbork naar Auschwitz weggevoerd. Daar is hij op 23 november 1942 omgekomen. Joseph Vos was joods. Vier dagen later zijn ook zijn zus Sara en zijn moeder Saartje omgebracht. Hun vader en man, Jacob Vos, heeft tot 1944 geleefd. Hij kwam op 31 maart 1944 om het leven, ergens in Midden-Europa.

Tentoonstelling

Twee kinderen, afkomstig uit twee Overijsselse steden. Joseph heeft de oorlog niet overleefd, Sippora wel. Hoe kon dat? Die vraag stellen we centraal in de tentoonstelling ‘Sippora en Joseph. Kind in de oorlog’.

De expositie wordt op donderdag 28 maart geopend in het bijzijn van mevrouw Stibbe. De tentoonstelling is vanaf 2 april toegankelijk voor publiek en is te zien tot en met de zomervakantie.