Stadsarchief Kampen TWEEDE van Nederland!

Gemeentearchief eindigt hoog in landelijke verkiezing

Het Stadsarchief Kampen is tweede geworden in de landelijke verkiezing voor ‘Stuk van het Jaar’! Op woensdag 29 oktober werd rond 17.00 uur in het Stadsarchief Rotterdam de winnaar bekend gemaakt. De twee andere finalisten zijn Tresoar (Leeuwarden) en het Gemeentearchief Schiedam. Dit jaar dongen 49 archiefstukken mee naar de titel ‘Stuk van het Jaar’.

Gemeentearchivaris Margreet Vink-Bos: “Ondanks de tragedie die op het stuk is afgebeeld ben ik blij dat het water weer wat goeds naar Kampen heeft gebracht.”

Het Stuk
Het in de prijzen gevallen archiefstuk uit Kampen betreft de gravure ‘Gezicht in de Koekoek bij Kampen in de overstrooming den 15-den november 1775’. Het winnende stuk werd na intern overleg ingezonden. Gemeentearchief vrijwilliger Fred Wezenberg kwam met de suggestie omdat hij de gravure goed bij het ‘Maand van de geschiedenis’-thema ‘vriend en vijand’ vond passen.

De gravure laat deze rampspoed op indringende wijze zien. Er zijn geen woorden nodig om te begrijpen wat er gebeurd. Huizen verdwijnen onder water, mannen en vrouwen houden hun kinderen stevig vast en huisraad drijft door het kolkende water terwijl vee in allerijl in kleine zeilscheepjes is gestopt.

Kampen heeft, naast voorspoed, veel tegenspoed van het water gehad. Op 14 november 1775 braken de Zwarte- en Kamperveensche dijken door, waardoor de stad Kampen overstroomde. De overstroming ging zo snel, dat de stad al onder water stond nog voordat inwoners in staat waren hun huisraad van beneden naar boven te brengen, vee naar hoger gelegen gebieden te vervoeren en zichzelf in veiligheid te brengen. Mede hierdoor kwamen al snel 13 stuks vee om het leven. De sluizen en afwateringen waren niet bestand tegen de grote hoeveelheid water: op 17 november 1775 stond de hele stad onder water.

Stuk van het Jaar en de Maand van de Geschiedenis
Archieven laten door deze verkiezingsactie zien welke interessante, vreemde, mooie, spannende en bijzondere archiefstukken zich in hun depots bevinden. De hele maand oktober kon het publiek stemmen op hun favoriete archiefstuk. Bij de afsluiting van de Maand van de Geschiedenis op woensdag 29 oktober wordt de winnaar, het ‘Stuk van het Jaar’, op ludieke wijze bekendgemaakt.