Pubkwis op zien Kampers in de Brug

Heeft u het artikel uit de Brug gelezen:

 

 

Wie is het meest vertrouwd met Kamper gezegdes? Welke deelnemer raadt als eerste het missende woordje in een Kamper liedje? En waar is toch die foto in Kampen gemaakt?

Tijdens de ‘Pubkwis op zien Kampers’ draait het om kennis over de Kamper taal en de stad waar ze gesproken wordt. Een stuk luchtiger qua opzet dan het oude ‘Dictee op zien Kampers’, belooft de nieuwe pubkwis (pub-quiz op zijn Hollands) op 13 maart een groot publiek aan te spreken. Alie Rijpma van bibliotheek Kampen verwacht ‘deelnemers uit alle lagen van de bevolking en van jong tot oud’. Samen met Reijer van ’t Hul praat ze tijdens een interview in de bieb vol enthousiasme over het nieuwe concept. De twee maken deel uit van een werkgroep waar verder nog Johan Prins en Jeanne Kloosterziel (beiden Jan van Arkel Stichting) en Hester Timmerman van Stadsarchief Kampen in zitten.

Promotie

 

Drie organisaties hebben de handen ineen geslagen. Met als doel om de Kamper taal te promoten. De Kamper streektaal of dialect zo je wilt (een taal is het officieel niet), is te mooi om te laten verdwijnen. Veel Kampenaren spreken het nog altijd. Er bestaan niet alleen typische Kamper woorden, maar ook complete gezegden die verder nergens voor komen. Als je in het Kampers zegt dat een vrouw ‘’t eui op zolder heeft’ (het hooi op zolder) bedoel je daarmee dat ze het haar opgestoken heeft. Je moet er maar opkomen. Met kennis van het Kampers en de kunst van het associëren, moet je een eind kunnen komen. Tijdens de pubkwis kan dat in groepjes. Overleggen mag. Er zijn zeven onderdelen waarmee je punten kunt verdienen. En prijzen.

Van ’t Hul: “Het zijn leuke prijzen die ook een link hebben met Kampen.” Variant De ‘Pubwis’ is een variant op de vele pub-quizzen die her en der worden gehouden. Rijpma: “Deze quizzen worden steeds populairder. Er zit veel variatie in zodat het voor iedereen leuk is om mee te doen.” ‘Het Dictee op zien Kampers’ was overigens eveneens een heel leuke activiteit. “Je zag wel dat vooral de echte fanatiekelingen er op afkwamen”, vertelt Rijpma. “Door het luchtiger te maken hopen we een nog bredere groep aan te spreken.”

De kans bestaat zelfs dat er die avond in de bibliotheek een nieuw Kamper woord ontstaat. De deelnemers worden namelijk uitgedaagd om op de proppen te komen met een Kamper woord dat uitdrukking geeft aan een hedendaags ingeburgerd woord. Zoals bijvoorbeeld het woord computer. Het zal nog niet meevallen om daarvoor een woord aan het Kampers te ontlenen of te verzinnen. Toch? Van ’t Hul: “Dat is inderdaad niet zo makkelijk. Maar de deelnemers mogen ook best even een beroep doen op hun creativiteit om met iets origineels te komen.”

De ‘Pubkwis’ op zien Kampers wordt op 13 maart vanaf 20.00 uur gehouden in de bibliotheek (Stadskazerne). De presentatie is in handen van Van ’t Hul. Je aanmelden voor deelname aan de quiz kan door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..