• Home
  • Nieuws
  • Lezing over Scheepvaart in Kampen voor 1200

Lezing over Scheepvaart in Kampen voor 1200

Voor 1200 ziet het landschap bij de monding van de IJssel er anders uit dan tegenwoordig; de IJssel is nog een ondiepe rivier. De plek, waar eens Kampen zal ontstaan, ligt dicht bij het open water van het Almere, ooit ontstaan uit het veel kleinere Flevomeer.

Het is interessant om na te gaan welke schepen er naar of langs de IJsselmonding gevaren kunnen hebben voor 1200. Welke producten vervoerden ze en wat waren de vaarroutes? Meerden ze af bij de plek waar Kampen ontstond? En waar en hoe deden ze dat? Simpelweg een glooiende oever op varen of waren er al kaden? Waar werden de schepen gebouwd?

Het zou mooi zijn als er “Kamper” middeleeuwse scheepswrakken waren gevonden met hun lading aan boord en logboeken waarin staat hoe het schip heette, wie er aan boord waren en welke reizen het schip had gemaakt en hoe die waren verlopen. Maar dit is een illusie. Ook ontbreken schriftelijke bronnen en zelfs zijn er nauwelijks archeologische vondsten gedaan, die ons een blik gunnen op de duistere tijd, voorafgaand aan de Hanze periode.

Over de spreker

Rob Busser heeft bijna zijn hele leven gevaren en probeert vanuit die ervaring zich in te leven in de mogelijkheden en onmogelijkheden van de scheepvaart bij Kampen. Schrijven over schepen en scheepvaart doe je niet vanachter je laptop in de warmte van de huiskamer.

Nu, ja, het schrijven zelf misschien nog wel. Maar je gedachten er over opmaken doe je met de wind om je kop, het zout op je bril, je ogen knijpend tegen het felle licht op de golven en soms de billen samentrekkend als de wind gaat doorzetten en de golven witte krullers gaan vertonen. Dan pas heb je kans dat je een beetje snapt hoe in vroeger tijden mensen het water op gingen.

Een groot deel van dit verhaal is voorbereid in de kajuit van het schip, waarmee Rob en zijn vrouw maandenlange zeiltochten maken. Op alle mogelijke plaatsen aan de Baltische kusten op “verwaaidagen”.  Dagen dus, waarop de wind door de mast giert, de landvasten knerpen en geen verstandig mens onnodig de zee op gaat omdat het daar buiten spookt. Aan achtergrondgeluiden met de sfeer van water en wind ontbreekt het dus niet. Een sfeer, die Rob Busser hoopt over te brengen op de toehoorders van zijn presentatie

Praktische informatie Historische Vereniging voor de IJsseldelta Jan van Arkel 

  • Dinsdag 12 maart  
  • 20.00 uur, inloop 19.30 uur 
  • Johan van Mulkenzaal in De Stadskazerne, Oudestraat 216 te Kampen.  
  • Gratis entree voor Jan van Arkel-leden, gratis voor Bibliotheek-leden. 
  • Entree niet-leden € 2,00.
  • Pauzedrankje € 1,00.

Staan deze data ook al bij u in de agenda?

  • 9 april 2019  (vaste WOII maand) Joop van Dijk WOII onderwerp.