Lezing Jacob van Deventer

Op 13 november 2018 houdt stads- en architectuurhistoricus Reinout Rutte een lezing over de cartograaf Jacob van Deventer. Rutte publiceerde onlangs de´Stedenatlas Jacob van Deventer´ samen met Bram Vannieuwenhuyze. Daarin zijn 226 stadsplattegronden uit 1545-1575 voor het eerst samen gepubliceerd met beschrijvende teksten.

Jacob van Deventer 

De zestiende-eeuwse cartograaf Jacob van Deventer maakte tussen 1545 en 1575 plattegronden van 226 steden in Nederland, België, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland. De plattegronden zijn stuk voor stuk unieke kunstwerken en vormen een onschatbare bron over de ontwikkeling van steden in de Nederlanden. Ze laten duidelijk zien hoe de vroegere situatie nog steeds van invloed is op de ruimtelijke structuur van Nederlandse binnensteden. De kaarten zijn zo prachtige schakels tussen heden en verleden.

Jacob van Deventer is omstreeks 1500 / 1505 in Kampen geboren. Zijn ongehuwde moeder zou omstreeks 1510 getrouwd zijn met een zekere Roelof, inwoner van Deventer, de stad waar Jacob dan zijn verdere jeugd doorbracht. Jacob is in 1575 te Keulen overleden.

Over Reinout Rutte 

Spreker Reinout Rutte is als stads- en architectuurhistoricus verbonden aan de Technische Universiteit Delft. Hij studeerde Kunst- en architectuurgeschiedenis aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en Historische Geografie aan de Universiteit van Amsterdam. Aan de UvA schreef hij zijn PhD thesis ´Stedenpolitiek en stadsplanning in de Lage Landen (12de-13de eeuw)´.

Samen met Bram Vannieuwenhuyze publiceerde hij onlangs de Stedenatlas Jacob van Deventer. 226 stadsplattegronden uit 1545-1575. Daarin zijn alle plattegronden voor het eerst samen gepubliceerd met beschrijvende teksten. 

Praktische informatie

 

Historische Vereniging voor de IJsseldelta Jan van Arkel
Dinsdag 13 november 
20.00 uur, inloop 19.30 uur
Johan van Mulckenzaal in De Stadskazerne, Oudestraat 216 te Kampen. 
Gratis entree voor Jan van Arkel-leden en Bilbliotheek Kampen leden.
Entree niet-leden € 2,00. Pauzedrankje € 2,00.