Kiek hier eens!

Open Monumentendag Stadsarchief

In heel wat vrienden en/of familie-apps zal hij voorbijgekomen zijn. Het kiekje van De Kamper fotograaf uit begin 1900, maar dan wél met het gezicht van je vader, vriend, zus of kleinkind.

Tijdens Open Monumenten dag stond er in de hal voor het Stadsarchief een levensgrote oude ansichtkaart met een opening waar je je hoofd door kon steken.

Na het, vaak bij de bezoekers veel plezier opleverende, maken van dit kiekje liepen bezoekers door naar het informatiecentrum van het Stadsarchief. Voor velen was dit een eerste kennismaking met het archief. Aangenaam verrast door de moderne sfeervolle ruimte, de bijzondere stukken uit de 13e eeuw die tentoongesteld waren, raakten bezoekers in gesprek met medewerkers van het archief. Dat je er ‘gewoon lekker kunt  neuzen’ en dat je zelfs “voor niets” gebruik mag maken van de ruime studiezaal, om bijvoorbeeld op zoek te gaan naar oude foto’s van je ouderlijk huis, of kunt uitzoeken wie de bewoners zijn geweest van jouw oude pand in de binnenstad, was nog niet bij iedereen bekend.

Uitzoeken stamboom maakt gelukkig 

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat je gelukkiger wordt wanneer je weet wie je voorouders waren. Door programma’s zoals bijvoorbeeld Verborgen verleden merken de medewerkers van het Stadarchief dat stamboomonderzoek aan populariteit wint. Recent is er ook een artikel verschenen in het populair wetenschappelijk tijdschrift de Quest dat het uitzoeken van je stamboom  één van de punten is waar je een beter leven van krijgt.

Bij het Stadsarchief kun je uitzoeken wat er allemaal bekend is over jouw familie. Medewerkers helpen bezoekers bij hun zoektocht graag op weg. Het Stadsarchief is geopend op dinsdag en donderdag van 9:00 tot 17:00 en op woensdag van 9:00 tot 13:00 uur.

Vooraf al even kijken?

Ook digitaal is er via de website stadsarchiefkampen.nl veel archiefmateriaal beschikbaar. Zoals bijvoorbeeld de beeldbank met prachtige oude foto’s, prenten, landkaarten en ansichtkaarten.