Dit is het Stuk van het jaar 2018!

De Fluwelen Revolutie

Ook dit jaar doet het Stadsarchief Kampen mee met de verkiezing van Het Stuk van het Jaar!

Het Stadsarchief Kampen is genomineerd in de verkiezing voor het mooiste of meest bijzondere archiefstuk van Nederland! Tijdens de Maand van de Geschiedenis, die in oktober plaats vindt, wordt landelijk een online verkiezing gehouden. Er zijn dit jaar meer dan 40 historische juweeltjes ingestuurd die met elkaar de strijd aan gaan voor de titel Stuk van het Jaar.

Opstand

Bij het zoeken naar een archiefstuk dat aansluit op het thema 'Opstand' van de Maand van de Geschiedenis stuitten we in Kampen op een archiefstuk uit 1519. Een brief geschreven door de gilden en de burgers van Kampen aan de bisschop van Utrecht uit onvrede over het bestuur van Kampen. De bijna 500 jaar oude brief staat vol sappige details. Van zatlapperij, achterstallig onderhoud, tot belastingontduiking. Wanorde! De burgers kwamen in opstand. Bloed vergieten was niet nodig. Want deze brief leidde er toe dat de Raad van Kampen viel en er voor het eerst een nieuwe Raad gekozen werd.

De Fluwelen Revolutie in Kampen van 1519


“Klacht van de gilden en de gemene burgers aan de bisschop over het wanbestuur door de raad van Kampen. Z.j. (1519)”

Klik op de onderstaande afbeelding om de originele brief te bekijken. Of download de PDF onderaan de pagina. 

En neem vooral een kijkje bij de transcriptie van de brief door Kees Schilder en smul van de sappige details. Kees Schilder is bekend amateurhistoricus in Kampen en is de afgelopen 50 jaar bijna wekelijks de geschiedenis van Kampen ingedoken. Hij vertaalde duizenden pagina’s van het Middelnederlands naar modern Nederlands zodat iedereen kennis kan nemen van de Kamper historie. Wilt u het archiefstuk bekijken? Kom langs bij ons in het Informatiecentrum en studiezaal van het Stadsarchief Kampen in De Stadskazerne. 

Nieuwsgierig geworden naar wat er allemaal in de brief staat? 

Klik op de afbeelding hieronder of download de PDF onderaan deze pagina. 

Stuk van het jaar en de maand van de geschiedenis

De Nederlandse archieven laten door deze verkiezingsactie zien welke vreemde, interessante, mooie, spannende en bijzondere archiefstukken ze in huis hebben. Tot en met 24 oktober kunt u stemmen op uw favoriete archiefstuk. Helpt u mee Kampen op de kaart te zetten? Stem dan op het archiefstuk van Kampen via www.stukvanhetjaar.nl/nl/Kampen.

De stemknop

In de nacht van zondag op maandag worden de stemknoppen op de website actief. Vanaf dat moment kan gestemd worden. www.stukvanhetjaar.nl/Kampen

 

Goed om te weten:

Stemmen gaat nu per e-mail. Er kan per mailadres 1 keer gestemd worden! U kunt dus niet op meerdere stukken stemmen met hetzelfde mailadres. Wij doen uiteraard niets met de mailadressen en verwijderen ze na de verkiezing.

Gerelateerde artikelen

Klacht van de gilden en de gemene burgers aan de bisschop

Het Stuk van het Jaar 2018 “Klacht van de gilden en de gemene burgers aan de bisschop over het wanbestuur door de raad van Kampen. Z.j. (1519)”

Stem op 'Stuk van het jaar'