Gemeentearchief genomineerd!

'Stuk van het Jaar'

Brief Jan van Arkel

Brief Jan van Arkel

De Nederlandse Archieven organiseren dit jaar voor de eerste keer de verkiezingen voor het Stuk van het Jaar. In het land zijn voorverkiezingen gehouden om de mooiste, bijzonderste, gekste en interessantste archiefstukken te zoeken. Van 1 t/m 27 oktober kan er worden gestemd op uw favoriete stuk.

Op 1 november wordt bekend welk archiefstuk de winnaar is van het Stuk van het Jaar.


Het Stadsarchief Kampen is ook genomineerd! Het zou natuurlijk fantastisch zijn als wij deze verkiezing weten te winnen.

U kunt hier uw stem uitbrengen.

Onze inzending is een brief van Bisschop Jan Van Arkel aan de gemeente Kampen:


In de tweede helft van de veertiende eeuw zag Bisschop Van Arkel zijn kans schoon om de voor het bisdom Utrecht lastige ridders van Voorst (buiten Zwolle) aan te pakken. Middels een gezamenlijke campagne van de bisschop en de steden Deventer, Kampen en Zwolle werden de ridders van Voorst na een zware belegering verslagen. In 1363 werd een vrede opgesteld en de polder Mastenbroek (tussen Zwolle en Kampen) werd verdeeld. In 1363 schreef Van Arkel een brief aan Kampen waarin hij verklaarde om Mastenbroek te gaan polderen. Zo werden 650 jaar geleden de plannen samengesteld om een grootschalige inpoldering te verwezenlijken.


Wilt u ons helpen aan een klinkende overwinning? U kunt hier stemmen.