Expositie: Wat een plaatje! Heden en verleden van Kampen in Beeld

Geniet van oude en nieuwe beelden van Kampen in de expositieruimte van de Stadskazerne.  Vanaf 27 juli tot en met Open Monumentendag op 14 september kun je deze tentoonstelling bewonderen!   

Kampen in Beeld

De fotograaf Kampen in Beeld van de gelijknamige Facebookpagina en de website www.kampeninbeeld.eu maakt prachtige foto’s in de gemeente Kampen. Soms lijkt het op zijn foto’s of de tijd heeft stil gestaan. We hebben hem gevraagd om historische plekken anno 2019 opnieuw te fotograferen. “Op deze manier zie je wat er niet meer, maar ook zeker wat er wel nog bewaard is gebleven in de stad. De foto van de Koornmarkt van toen en nu is zo’n voorbeeld.

De oud en nieuw foto van het Oude Raadhuis, daar zie je echt overeenkomsten en verschillen. Kijk bijvoorbeeld naar de scooters en handkarren,” vertelt Annelies Rijkhoff van het Stadsarchief Kampen. 

Fotopuzzel

Bij de expositie komen ook twee grote puzzels van negen blokken te staan. Met aan één van de zijden historische foto’s uit de collectie van het archief. Aan een andere zijde een grote historische foto, en een zijde met een foto anno nu. Puzzel de foto compleet, of mix oud met nieuw. “Hoe leuk is het om een nieuwe en een oude foto door elkaar heen te puzzelen. We zijn benieuwd hoe de bezoekers er mee aan de slag gaan!” zegt Mariëlle Bos.    

Zomer in Kampen

“We wilden een zomerexpositie maken die interessant is voor inwoners van Kampen, en die tegelijkertijd ook de toeristische bezoeker aanspreekt. En waar kun je dat beter mee doen dan met foto’s van toen en nu van onze prachtige stad”, vertelt Hester Timmerman. “Als Stadsarchief willen we heel graag samenwerken met andere partners. Met deze expositie is dat zeker gelukt. Stadsarcheoloog Alexander Jager laat in vitrines archeologische vondsten zien die passen bij de historische foto’s en locaties. En samen met Annemiek Jonker maakten we een stadswandeling in de Kamper Stadsgids app. In deze wandeling loop je aan de hand van oude foto’s langs locaties in de binnenstad waar Annemiek Jonker weer haar Kamper Schatten uit het Kamper depot in de winkeletalages laat zien. Ook van verzamelaar Ernst Hupkes zijn een aantal mooie detailfoto’s van Kampen te zien.”  

Er komt nog meer! 

Deze expositie is het begin van een groter project dat loopt tot eind 2020. “Daar kunnen we op dit moment nog niets over zeggen. Dat is nog een verrassing!” zegt Mariëlle Bos geheimzinnig. Wat ze wel wil verklappen is dat er binnenkort geschenkdoosjes te koop zijn met historische foto’s uit de collectie van het Stadsarchief. “Wil je de groeten doen uit Kampen, dan kan dat binnenkort met deze ansichtkaarten. Versturen hoeft natuurlijk niet, in een lijstje staan ze ook prachtig!”

Gerelateerde artikelen

Opening Kamper Schattenroute