• Home
  • Nieuws
  • Expositie najaar 2018: 100 jaar Zuiderzeewet

Expositie najaar 2018: 100 jaar Zuiderzeewet

In het najaar staat de expositie: "100 jaar Zuiderzeewet' op het programma. Heeft de invoering van deze wet invloed gehad op het dagelijks leven van uw voorouders? Deel uw verhaal met ons!

 

Nederland neemt een vooraanstaande positie in als het gaat om waterbeheersing. Geboren uit noodzaak, want een groot gedeelte van ons land ligt onder de zeespiegel. Vele waterwerken moeten Nederland beschermen tegen het water. Een van deze waterwerken is de Zuiderzeewerken, deze omvatten een geheel van projecten waarmee de Zuiderzee werd afgesloten tot het IJsselmeer en gedeeltelijk werd ingepolderd. Ze behoren tot de grootste waterbouwkundige projecten die ooit zijn uitgevoerd.

In 2018 is het precies 100 jaar geleden dat de Zuiderzeewet van kracht werd, de Zuiderzee werd afgesloten en ingepolderd. Een uitgelezen moment om een tentoonstelling samen te stellen met de gevolgen die deze wet had op het dagelijks leven in en om Kampen. Enerzijds het beter beschermd zijn tegen overstromingen die enorme schade en leed met zich mee brachten, de economische voordelen die het opleverde zoals de aanwinning van land maar anderzijds ook het verdwijnen van de cultuur die zo kenmerkend was voor het leven rondom de Zuiderzee. Een belangrijke inkomstenbron, zoals visserij en zeevaart, hield op te bestaan. Met alle gevolgen van dien voor de aanverwante bedrijven zoals visrokerijen, scheepswerven, zeilmakerijen en kuiperijen. In de tentoonstelling over de Zuiderzee willen wij een beeld van schetsen van het dagelijkse leven vóór en na de uitvoering van de Zuiderzeewet. 

Persoonlijke verhalen?

Wat wij heel graag toe willen voegen aan deze tentoonstelling zijn persoonlijke verhalen. Verhalen over de invloed die de invoering van deze wet heeft gehad op het leven van uw voorouders. Verhalen die wellicht in uw familie zijn doorgeven van ouders op kinderen op kleinkinderen. Moest er een nieuw beroep gekozen worden omdat bijvoorbeeld het beroep van visser niet meer uitgeoefend kon worden? Of kon er juist een nieuw bedrijf gestart worden? Hoe is deze switch naar een ander beroep en/of woonplaats etc. verlopen? Oftewel, wat heeft de invoering van deze wet uw familie gebracht of gekost?

Als u een persoonlijk verhaal wilt delen stuur ons dan een e-mail waarin u kort schetst wat uw (familie)verhaal is. Afhankelijk van het aantal reacties kunnen wij een besluit nemen of we persoonlijke verhalen kunnen opnemen in deze expositie. 

U kunt uw mail (met als onderwerp: ZUIDERZEE) sturen aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wij zien uw reactie met interesse tegemoet.