• Home
  • Nieuws
  • NIEUWE DATUM Lezing: Executie aan de Meppelerstraatweg

NIEUWE DATUM Lezing: Executie aan de Meppelerstraatweg

LEZING VERPLAATST NAAR 14 APRIL

Pech, pech, wat een pech!
Deze lezing wordt nog een keer verplaatst naar donderdag 14 april vanwege coronabesmetting van de spreker.

Op 31 maart 1945, nu 77 jaar geleden, werden op de Meppelerstraatweg in Zwolle vijf mannen op een rij gezet en doodgeschoten door de Duitse bezetter. Met de bevrijding van Zwolle in aantocht, werden zij nog snel om het leven gebracht, om te voorkomen dat zij de bevrijding zouden meemaken: Hermanus Bosch, Wilhelmus van Dijk, Willem Sebel, Johannes Muller en Berend IJzerman.

Aan de hand van ooggetuigenverslagen, gesprekken met nabestaanden en ander archiefmateriaal, vertelt Samuel de Korte het verhaal van de vijf mannen en hun vrouwen.

Datum: 14 april 2022
Inloop vanaf 19.30 uur
De Stadskazerne, Oudestraat 216, Kampen
Toegang: € 5,00 inclusief gratis pauzedrankje: https://www.bibliotheekkampen.nl/agenda/169-executie-aan-de-meppelerstraatweg

Eerder gekochte kaarten voor deze lezing zijn geldig. Iedereen die al kaarten heeft, wordt door ons geïnformeerd over de nieuwe datum van deze lezing.
Afmelden: Heeft u kaarten besteld (en betaald), maar kunt u er 14 april niet bij zijn? Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., we zullen dan uw aanmelding annuleren en het aankoopbedrag retour storten.

Bij meer dan 120 aanmeldingen wijken we uit naar de Nieuwe Kerk te Kampen. Indien we uitwijken informeren we u hierover.

Deze lezing wordt georganiseerd door de Stadskazerne: Bibliotheek Kampen , Historische Vereniging Jan van Arkel en het Stadsarchief Kampen.

Over de lezing

De Tweede Wereldoorlog was bijna afgelopen. Toch werden er op de vooravond van de bevrijding, op 31 maart 1945, vijf mannen doodgeschoten aan de Meppelerstraatweg in Zwolle als vergelding voor een aanslag op een spoorbrug. Wilhelmus van Dijk, Hermanus Bosch, Willem Sebel, Johannes Muller en Berend IJzerman. Zij hadden allemaal gestreden tegen de gehate bezetter en waren voor verschillende vergrijpen vastgezet: Wapenbezit, spionage of hulp aan onderduikers. Zij zouden de doodstraf krijgen voor wat zij hadden gedaan.

Ter nagedachtenis aan hun offer werd er een monument geplaatst op de Meppelerstraatweg en is er jaarlijks een herdenkingsplechtigheid. Maar wat was er werkelijk gebeurd die fatale ochtend? Wat was er misgegaan en wat had plaatsgevonden, waardoor zij daar terechtgesteld werden? Aan de hand van nooit eerder verschenen foto’s, unieke bronnen, getuigenverhalen en nieuw archiefmateriaal uit Nederland en het buitenland worden de gebeurtenissen tot aan de fatale ochtend verteld en verklaard. Ook wordt het lot van de nabestaanden behandeld en wordt de executie in een bredere context geplaatst.

77 jaar geleden nog steeds een verhaal dat verteld moet worden

Op 31 maart 2022 is het 77 jaar geleden dat op de Meppelerstraatweg in Zwolle vijf mannen op een rij werden gezet en doodgeschoten door de Duitse bezetter. Met de bevrijding van Zwolle in aantocht, werden zij nog snel om het leven gebracht, om te voorkomen dat zij de bevrijding zouden meemaken: Hermanus Bosch, Wilhelmus van Dijk, Willem Sebel, Johannes Muller en Berend IJzerman.

Aan de hand van ooggetuigenverslagen, gesprekken met nabestaanden en ander archiefmateriaal, vertelt Samuel de Korte het verhaal van de vijf mannen en hun vrouwen.

📣 Praktische informatie 📣
🗓 14 april 2022 - 🕗20.00 uur, inloop 19.30 uur
📌 De Stadskazerne, Oudestraat 216, Kampen
💰 Toegang: € 5,00 inclusief gratis pauzedrankje . 
ℹ️ Meer info over de lezing en het kopen van kaartjes: https://www.bibliotheekkampen.nl/agenda/volwassenen-18/169-executie-aan-de-meppelerstraatweg

Deze lezing wordt georganiseerd door de Stadskazerne: Bibliotheek Kampen , Historische Vereniging Jan van Arkel en het Stadsarchief Kampen.