• Home
  • Nieuws
  • De uitslag van de verkiezing mooiste Kamper woord

De uitslag van de verkiezing mooiste Kamper woord

Het woord ‘Koekediefien’ is verkozen tot het mooiste Kamper woord. Het woord kreeg maar liefst 20 procent van de stemmen. Koekediefien is het Kamper woord voor lieveheersbeestje. In de afgelopen weken kon er gestemd worden bij de expositie Liefde voor Letters van het Stadsarchief op het mooiste woord. Er zijn 203 stemmen uitgebracht.

Het Stadsarchief had voorafgaand aan de verkiezing een stemformulier gemaakt met de woorden die van te voren waren ingestuurd. Hester Timmerman vertelt, "Er zijn meer dan 100 woorden door de mensen ingestuurd. Mooi om te zien dat het Kamper dialect onder de Kampenaren zoveel reacties geeft. Sommige woorden werden meerdere keren aangemeld en de prachtigste uitdrukkingen. We hebben een heuse schifting moeten maken met het Kamper Woordenboek in de hand om zoveel mogelijk discussie te vermijden. "

Sinksôêze​

Het Kamperse woord voor oorveeg, werd ook meerdere keren ingestuurd voor het stembiljet en is ook hoog in de ranking geëindigd. Een ander woord uit de top 3 is Drötnöttel . Wat Kampers is voor kluns of sufferd. De verkiezing van het mooiste woord van Kampen hoorde bij de expositie Liefde voor Letters van het Stadsarchief in de Stadskazerne. "We wilden met deze verkiezing de liefde voor het Kamper dialect onder de aandacht brengen," vertelt Marielle Bos. "We denken er nu over om voor de volgende editie de straat op te gaan en de verzorgingshuizen en bejaardenhuizen te bezoeken. Want het Kampers mag best vaker in het zonnetje gezet worden, aldus de Groningse Marielle."

Nog meer Kampers op 13 maart

Want dan is de eerste editie van de Kamper Pub Kwis. Als opvolger van het Kamper dictee. Een avond op zien Kampers in het Kamper, over Kampen. De pubkwis is een initiatief van de Bibliotheek, de historische vereniging Jan van Arkel, Reijer van ’t Hul, Jac Ruiten en het Stadsarchief. Aanmelden en meer informatie: https://www.bibliotheekkampen.nl/agenda/520-pubkwis-op-zien-kampers​​