Spoorlijn Het Kamperlijntje

Voor groep 5 en 6

Ontdek met de klas de geschiedenis van het Kamperlijntje

Kom naar het Stadsarchief Kampen voor een leuk én leerzaam uitje met de klas.

Het Kamperlijntje  

Nadat in 1839 in Nederland de eerste spoorlijn werd aangelegd kreeg men in Kampen ook de behoefte om hierop aangesloten te worden. Kampen lag in een uithoek en men hoopte met de vervoersmogelijkheden via het spoor het goederenvervoer te bevorderen. Op 10 mei 1865 werd de spoorlijn feestelijk geopend. Tien minuten en dertien kilometer lang is het traject, door één van de oudste landschappen in Nederland; de Mastenbroeker polder. Daarmee is dit traject het kortste spoorlijntje van Nederland! 

Voor wie is dit programma?

Voor leerlingen uit de groepen 5 en 6.

Wat leer je er van? 

Maak kennis met een stukje erfgoed uit je eigen omgeving. Het lespakket sluit aan bij de tijd van burgers en stoommachines, reizen, het spoornetwerk, stoommachines en vervoer.

Praktische informatie 

  • Lesduur: ca. 75 minuten
  • Het Kamperlijntje lespakket kent diverse mogelijkheden. Zo krijg je suggesties ter voorbereiding op, en ook verwerkende opdrachten voor na die tijd van ons. Ter voorbereiding staan er een drietal opdrachten op www.hetkamperlijntje.nl. Als verwerkende les van het lespakket hebben jullie de mogelijkheid om een mini-expositie over het Kamperlijntje op school in te richten. We hebben speciaal hiervoor 10 panelen beschikbaar. Of wat te denken van een les op locatie?
  • De les op locatie kan aan de hand van een 'spoorboekje' in het Stadsarchief gegeven worden. Maar hoe leuk is het om dit echt (dan wel zelfstandig) op locatie te doen! Bij het Station Kampen. De keuze is aan jullie.
  • De lessen in het Stadsarchief zijn altijd onder begeleiding van onze ervaren medewerkers. De lessen kunnen op werkdagen tussen 10.00 en 17.00 uur gegeven worden. 
  • Het is mogelijk om op school een expositie over het Kamperlijntje organiseren. Wij hebben speciaal hiervoor 10 panelen beschikbaar. 
  • De kosten voor dit lespakket zijn € 3,50 per leerling.

Onze suggesties rondom dit lespakket (zelfstandig)

  • Een excursie met de trein Kampen - Zwolle vice versa is een optioneel onderdeel van de les. Of je bezoekt alleen het station in Kampen, en kijkt daar rond. Tijdens deze excursie zou je aandacht kunnen besteden aan:

          - oude foto's van het station vroeger en nu d.m.v. een kijkopdracht;
          - het verschillende type treinen zoals Woeste Willem en Ome Ceesje, hoe
            anders is dat nu?;
          - het traject en de stations aan de hand van een trajectkaart;
          - plekken/gebouwen/stations Mastenbroek en Veerallee/natuur spotten
            onderweg;
          - het landschap (oudste polder van Nederland) vanuit de trein.

  • Je kunt de link met muziek leggen. Er is ter gelegenheid van de opening in 1865 een muziekstuk gecomponeerd getiteld 'de Spoorgallop'. Deze is te vinden op www.hetkamperlijntje.nl Een mogelijkheid is om hier een hoorspel bij te maken met de klas, waarin leerlingen verschillende rollen vertolken (machinist met fluit, kaartcontroleur, trein, muzikanten, passagiers)

  • Reizen vroeger en reizen nu. Welke verschillen zijn er. Wat neem je mee?

Meer informatie? 

Heb je vragen over dit lespakket? Of wil je het lesprogramma reserveren? Neem dan contact op met ons:

e-mail:     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
telefoon:  038 3370770