Het einde van Schokland

Lesbrief en workshop

Op 10 juli 1859 werd de Gemeente Schokland (UNESCO Werelderfgoedlijst) door de dreiging van het water opgeheven en het grondgebied bij de gemeente Kampen gevoegd. Een deel van de bevolking verhuisde naar Brunnepe bij Kampen, waar de Schokkerbuurt gebouwd werd (nu een wijk van Kampen).

De leerkracht kan de lesbrief zelfstandig uitvoeren in de klas, met een aanvullende workshop in het Stadsarchief. In de workshop in het archief leren leerlingen Schokland kennen als eiland, leren ze over de dreiging en noodzaak van het water en proeven ze van het leven en verhuizing van de Schokkers. In de workshop gaan de leerlingen bijvoorbeeld aan de slag met authentieke archiefstukken, spelen een spel en leren over klederdracht. De workshop sluit aan bij het venster ‘Schokkerbuurt’ van de Canon van Kampen.

Neem voor een bezoek aan het Stadsarchief contact op met Annelies Rijkhoff, medewerker educatie & publieksinformatie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 038 - 3370770.