Erfgoedproject De Streek Centraal

Groep 3 en 4

De Streek Centraal is een erfgoedproject dat speciaal voor Kampen ontwikkeld is voor groep 3/4 van het basisonderwijs. Centraal in deze les staan aspecten uit het dagelijks leven die typisch zijn voor de directe omgeving van de leerlingen; het immateriële erfgoed. Welke onderwerpen maken hun woonomgeving, ook echt hun streek?

De vier uitgewerkte thema’s kennen activerende opdrachten die deels in de klas en deels daarbuiten uitgevoerd kunnen worden. Het educatieve format is van het Historisch Centrum Overijssel en het is in nauwe samenwerking met het Stadsarchief Kampen, lokale erfgoedinstellingen en musea ontwikkeld.

Wat centraal staat in dit project zijn aspecten uit het dagelijks leven die typisch zijn voor de eigen omgeving van de leerlingen. De eigen streek staat centraal, met nadruk op het immateriële erfgoed (gewoontes, tradities en gebruiken). In Kampen hebben we gekozen voor vier thema’s die in deze streek een rol hebben gespeeld.

De onderwerpen van de lesbrieven zijn: 

1 Streektaal

2 Klederdracht

3 Streekgerechten 

4 Stadsboeren

Alle scholen in de gemeente Kampen hebben een lesmap met het (fysieke) lesmateriaal. Het lesmateriaal en de docenentenhandeling zijn onder aan deze pagina ook te downloaden. 

 

Goed om te weten

Bij elk thema is een aanvullende les in het Stadsarchief Kampen te boeken. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Annelies Rijkhoff via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 038 - 3370770.

Gerelateerde artikelen