De Streek Centraal (Kampen)

Erfgoedproject

De Streek Centraal is een nieuw erfgoedproject dat speciaal in Kampen ontwikkeld is voor groep 3/4 (normaliter groep 5/6). Centraal staan aspecten uit het dagelijks leven die typisch zijn voor de directe omgeving van de leerlingen; het immateriële erfgoed. Welke onderwerpen maken hun woonomgeving, ook echt hun streek?

De vier uitgewerkte thema’s kennen activerende opdrachten die deels in de klas en deels daarbuiten uitgevoerd kunnen worden. Het educatieve format is van het Historisch Centrum Overijssel en het is in nauwe samenwerking met het Stadsarchief Kampen, lokale erfgoedinstellingen en musea ontwikkeld. Wat centraal staat in dit project zijn aspecten uit het dagelijks leven die typisch zijn voor de eigen omgeving van de leerlingen. De eigen streek staat centraal, met nadruk op het immateriële erfgoed (gewoontes, tradities en gebruiken). In Kampen hebben we gekozen voor vier thema’s die in deze streek een rol hebben gespeeld; streektaal, klederdracht, streekgerechten en stadsboeren.

Alle scholen in de gemeente Kampen hebben een lesmap met het (fysieke) lesmateriaal. Het lesmateriaal is ook te vinden op www.destreekcentraal.nl.

Bij elk thema is een aanvullende les in het Stadsarchief Kampen te boeken. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Annelies Rijkhoff via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 038 - 3370770.