Uw zoekacties: Muziekbibliotheek Stedelijk Muziekkorps te Kampen

00362 Muziekbibliotheek Stedelijk Muziekkorps te Kampen

beacon
 
 
Inleiding
1. Ontstaan geschiedenis
2. Muziekcommissie
3. Stichting Stedelijk Orkest
4. Na de Tweede Wereldoorlog
5. Malletband
6. Vereniging Stedelijk Orkest
7. Jublieums
8. Dirigenten Stedelijk Orkest
Verantwoording
1. Inventarisatie
00362 Muziekbibliotheek Stedelijk Muziekkorps te Kampen
Verantwoording
1.
Inventarisatie
In deze plaatsingslijst wordt de Muziekbibliotheek van het Stedelijk Orkest beschreven. De Muziekbibliotheek is de bladmuziek van de dirigenten Gaillard en Hengeveld van het Stedelijk Orkest en befaamde muzikanten als Beethoven, Mozart, Bach etc..
Het archief wat ingevoerd is ca. 37 m. De totale omvang van het archief is nog onbekend.
Het archief is opgenomen onder het archiefnummer 00362 in het Gemeentearchief Kampen.

Het project is nog niet afgerond, want de gehele Muziekbibliotheek bleek niet op de plaatsingslijst te staan die is gebruikt om dit archief te inventariseren. Het gaat dan om muziekstukken van het Instruction Bataljon en leerboeken van de Muziekschool. Dit zal verder geïnventariseerd worden in de Stadskazerne.

Helaas is de officiële plaatsingslijst niet gevonden en daarom is er gebruik gemaakt van een slechte kopie. Zo is er geen rekening gehouden met schaduw werking en zijn de bladzijden niet in zijn geheel gekopieerd. Hierdoor ontstaan er fouten tijdens het invoerwerk en staat er ook wel eens in de omschrijving "onleesbaar" waarmee bedoeld wordt dat de letters zijn weggevallen of zo erg ingekrast is dat het onleesbaar is geworden wat er moet staan of heeft gestaan.

Daarnaast is niet het gehele archief van het Stedelijk Orkest in het Gemeentearchief Kampen aanwezig. Het archief van de Muziekcommissie (1868-1934) is raadpleeg baar in het SNS Historisch Centrum. Het archief bestaat uit correspondentie, financiën en notulenboeken.

Het archief van de Muziekschool is alleen onderdeel geweest van het Stedelijk Orkest toen ze allebei onder het toezicht van de Muziekcommissie vielen. Het archief van de Muziekschool vanaf 1949 is opgenomen onder het archiefnummer 00364 in het Gemeentearchief Kampen.

In de beschrijvingen van de muziekstukken wordt verwezen naar Kasten en Vakken. Dit is nog een verwijzing naar oude archiefkasten van het Stedelijk Orkest. Het archief is namelijk op volgorde van deze oude ordening verpakt. Er is daarna een bewerking gedaan om de muziekstukken op soort muziek te sorteren. Deze indeling zijn rubrieken van gemaakt waaronder de verschillende inventarisnummers zijn opgenomen. De rubrieken zijn: Fantaisies, Potpouris en Kleine muziekstukken; Duetten, Andantes en Aria's; Marsen en Polka's; Ouvertures en Walsen.
Om de inleiding te schrijven zijn secundaire bronnen geraadpleegd.

De volgende kranten van het Gemeentearchief Kampen zijn geraadpleegd:

Strijdend Nederland, artikel betreft het hervatten van het Stedelijk Orkest na de Tweede Wereldoorlog, 26-07-1945.

Strijdend Nederland, artikel betreft nieuwe plannen die het Stedelijk Orkest bekend maakt, 17-03-1948

De volgende boeken uit de bibliotheek van het Gemeentearchief zijn geraadpleegd:

Voorjaarsconcert 20 maart 1999, uitgave Stedelijk Orkest Kampen, artikel achterin Van Trommelaar tot Gelegenheidsband geschreven door Theo van Mierlo.

Voorjaarsconcert 22 maart 1997, uitgave Stedelijk Orkest Kampen, artikel Veertig "Mythe van 1842" geschreven door Theo van Mierlo, blz.17-25.

Kamper Almanak, 1934, uitgave Nuts-SpaarBank, artikel Het Stedelijk Muziekkorps en nog wat geschreven door Zalsman, blz. 157-160.

Kamper Almanak Cultuur Historisch Jaarboek, 2005, uitgave Frans Walkate archief, In de etalage De Muziekbibliotheek van het Stedelijk Orkest Kampen geschreven door Jos Mooijweer, blz. 18-20.

Kamper Almanak Cultuur Historisch Jaarboek, 2014, uitgave SNS Historisch Centrum, Culturele mijlpaal voor Quintus over 175 jaar kunst en cultuur Kampen geschreven door Tabitha Last-Wilderdijk, blz. 79-80.

Opwekking tot beoefening van muziek en zang uit de geschiedenis van de Kamper Muziekschool 1839-1989, 1989, F.D. Zeiler.

Stedelijk Orkest Kampen Jublieumkrant 150 jaar 1842-1992, 1992, uitgave Stedelijk Orkest Kampen.

Het archief van de Muziekcommissie, Muziekschool en Stedelijk Orkest in het SNS Historisch Centrum is geraadpleegd.

Ook is de archivaris en historicus Theo van Mierlo geïnterviewd over dit onderwerp, omdat hij veel onderzoek heeft gedaan naar de geschiedenis van het Stedelijk Orkest.
Stedelijk Orkest

Kenmerken

Openbaarheid:
Het archief is openbaar.