Uw zoekacties: Volleybalvereniging Reflex, 1950 - 2011

00193 Stichting Welzijn Kampen (SWK) en rechtsvoorgangers, 1973-1998

beacon
 
 
Inleiding
1. Ontstaansgeschiedenis Stichting Welzijn Kampen
2. Ontstaangeschiedenis projecten Stichting Welzijn Kampen
00193 Stichting Welzijn Kampen (SWK) en rechtsvoorgangers, 1973-1998
Inleiding
2.
Ontstaangeschiedenis projecten Stichting Welzijn Kampen
Het Kamper Vakantie Komitee is een zelfstandig project met een eigen bestuur. Het is ontstaan in 1973 toen begonnen Sport, Recreatie en Dienst samen met 't Speelwerk zomeractiviteiten te organiseren in de verschillende wijken. Als Philadelphia er ook bij komt, ontstaat het Kamper Vakantie Komitee, 1974-1978. De wijkverenigingen, speeltuin verenigingen en SSKWK sluiten zich ook aan bij het Kamper Vakantie Komitee. Tot 1978 kon dit door professionals worden uitgevoerd, omdat de gemeente Kampen en het Rijk vanwege een experiment subsidies verstrekken. Na 1978 stopte de subsidie van het Rijk. Daarom werd in 1978 besloten dat het voor twee jaar een project wordt van SSKWK, omdat het de bedoeling was dat zij deze activiteiten gaan organiseren met behulp van vrijwilligers in alle schoolvakanties. Alleen had de Stichting zelf geen tijd om deze activiteiten te organiseren. Ook stopten na 1980 de oorspronkelijke stichters er mee. Sport, Recreatie en Dienst werd opgeheven en 't Speelwerk trok zich terug. Al snel volgden ook de anderen, zodat alleen het SSKWK nog verantwoordelijk bleef voor het project. Door de fusering met SSK werd dit ook een project van Stichting Welzijn Kampen.

Al snel bleek dat dit project zelfstandig verder kon functioneren toen er problemen ontstonden om vrijwilligers te vinden voor het organiseren van de activiteiten. De wijkverenigingen hadden geen belang meer bij het Kamper Vakantie Komitee en daardoor werd op een andere manier vrijwilligers gezocht voor het bestuur van dit project. Ook kwamen er problemen doordat onduidelijk was waarom het nog steeds onderdeel was van Stichting Welzijn Kampen, omdat ze ook wijken vertegenwoordigden waarmee Stichting Welzijn Kampen geen contacten heeft. Daarom werd besloten na een proefjaar dat ze zelfstandig verder konden. Vanaf 1988 zijn ze geen project meer van de Stichting.
Project Buitenlanders was eerst onderdeel van Stichting Buitenlandse Werknemers in Deventer. In 1980 is deze Stichting opgeheven en moest iedere gemeente lokaal deze problemen weer oppakken. Er werd een Kommissie Buitenlandse Werknemers Kampen opgericht waaraan de wijkverenigingen Hanzewijk, Brunnepe, Stichting Samenlevingsopbouw en andere wijkraden /-verenigingen deelnamen. Deze commissie onderzocht hoe Kampen deze lokale problemen moest aanpakken en zo ontstond het Project Buitenlanders wat onderdeel wordt van de SSKWK. Op hetzelfde moment werd het Turkse Trefcentrum gebouwd, zodat Turken elkaar konden ontmoeten. Het doel was uiteindelijk zelfstandig verder functioneren, maar het duurde nog tot 1995 totdat doel uiteindelijk bereikt werd. Na de fusie met SSK werd dit een project van Stichting Welzijn Kampen.

Project Buitenlanders bestaat uit allerlei commissies met eigen besturen die voor eigen doelgroepen activiteiten organiseert en het heeft eigen werkverslagen: Vrouwen Komité, Mannen Komité, Ouder commissie en Jongeren Komité.

In 1990 na de reorganisatie van de Stichting om meer projectmatig te gaan werken, ontstaat de Turkse Project Raad, 1990-1995. Dan is er ook sprake van een eigen algemeen bestuur dat net als een zelfstandige vereniging vergaderd.

Na 1995 worden ze zelfstandig en richten ze met de hulp van de Stichting de Vereniging Ataturk Kampen op.
Het project Samenlevingsopbouw is al door de voorganger Stichting Samenlevingsopbouw Kampen SSK opgezet. Het voornaamste doel van dit project is het ondersteunen van Wijkverenigingen en dit is ook het ontstaansrecht van de SSK geweest.

Zo ondersteunden ze vanaf het begin in 1976 de wijken Binnenstad, Hanzewijk en Brunnepe. Deze wijken kampten met problemen rond renovatie en onderhoud. Ze hielpen met het verbeteren van beleid, het beter inrichten van de besturen, het vormen van werkgroepen, het ontwikkelen van nieuwe activiteiten of zelfs met het oprichten van een wijkraad of wijkvereniging. Het uiteindelijke doel was dat elke wijk door een zelfstandige vereniging werd vertegenwoordigd. Het idee hier achter was dat problemen beter zo dicht mogelijk bij de wijkbewoners en zo lokaal mogelijk konden worden opgelost.

Ook hielpen ze bijvoorbeeld Wijkvereniging Hanzewijk en Wijkraad Brunnepe met de plannen van de Gemeente Kampen om ze een gezamenlijk wijkgebouw te laten betrekken. Pas in 1982 betrokken Wijkvereniging Hanzewijk en Wijkraad Brunnepe een gezamenlijk wijkgebouw.

Doordat Stichting Samenlevingsopbouw nauw bij deze ontwikkeling betrokken was, werd Stichting Welzijn Kampen, de opvolger, ook gevraagd om te ondersteunen in het vormen van een nieuwe wijkvereniging. In 1988 ontstaat de nieuwe Wijkvereniging Brunnepe-Hanzewijk. In dat zelfde jaar wordt besloten om de nieuwe wijk Hagenbroek ook toe te voegen, omdat veel bewoners van de Hanzewijk en Brunnepe in deze nieuwe wijk gingen wonen. Zo ontstaat uiteindelijk de Wijkvereniging Brunnepe-Hanzewijk-Hagenbroek. In het archief 00381 kunt u meer stukken raadplegen over de Wijkvereniging Hanzewijk, Wijkraad Brunnepe en Wijkvereniging Brunnepe-Hanzewijk-Hagenbroek.
3. Conflict SSK en SSKWK
4. Misdrijven
5. Opheffing
Verantwoording inventarisatie
1. Archief Stichting Welzijn Kampen
Openbaarheid archief
1. Openbaarheidsbeperking

Kenmerken

Datering:
1973-1998
Omvang:
6,5 m.
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.