Uw zoekacties: Gooi & Sticht gebeden en gezangen, 1965-1975

00024 Stadsgericht Wilsum, 1527- 1811

beacon
 
 
Inleiding
Wilsum en het ontstaan van haar eigen rechterlijke organisatie
00024 Stadsgericht Wilsum, 1527- 1811
Inleiding
Wilsum en het ontstaan van haar eigen rechterlijke organisatie
Wilsum vinden we voor het eerst vermeld in 1213. In dat jaar vertrouwde de elect-bisschop Otto de lage rechtspraak in de kerspelen Wilsum en Zalk toe aan de broers Dirk en Hendrik van Buchorst, heren van Zalk en Veekaten. De hoge rechtspraak behield de bisschop zelf. (1)
In het midden van de dertiende eeuw vond te Wilsum jaarlijks een synode, een kerkelijke rechtsvergadering plaats. (2) Dit kan betekenen dat reeds vroeg de zelfstandige parochie Wilsum bestond, die niet van een andere (moeder)parochie afhankelijk zal zijn geweest. In 1276 verleende de Hollandse graaf Floris V voorrechten aan kooplieden uit onder meer Wilsum. (3) De graaf beloonde deze kooplieden indien zij hun handelsactiviteiten van het Vlaamse Zwin naar het Hollandse Dordrecht zouden verplaatsen. Naast de grote IJsselsteden Kampen, Zwolle en Deventer werd ook Wilsum, in tegenstelling tot een aantal andere 'naburige en tussengelegen plaatsen' in deze begunstiging bij naam genoemd. Dit gegeven veronderstelt dat Wilsum in de tweede helft van de dertiende eeuw op handelsgebied een grotere rol vervulde dan andere aan de IJssel gelegen plaatsen.

Voordat aan Wilsum stadsrecht verleend werd behoorde de plaats in bestuurlijk en juridisch opzicht tot het drostambt IJsselmuiden. In dit drostambt trad de drost op als vertenwoordiger van de landsheer, de bisschop van Utrecht. Om recht te spreken verplaatste de drost zich tot de veertiende eeuw binnen het drostambt; de uitvoering van deze ambulante rechtspraak was gebaseerd op de parochiale indeling. (4) Vóór 1321 verleende de bisschop van Utrecht stadsrechten aan Wilsum. Hiermee stelde Wilsum zich buiten de jurisdictie van de Sallandse drost en nam de eigen rechtspraak te Wilsum, waarvan dit archief de neerslag vormt, haar aanvang. Het bezit van een eigen stadsrecht verschafte Wilsum voordelen, zoals het kunnen hanteren van eigen wetten en het mogen uitoefenen van eigen rechtspraak. Voor het stadrecht van Wilsum is geen stadsrechtfiliatie aantoonbaar; niet
Het rechtssysteem tijdens de Republiek
Archiefvorming
Overbrenging
Verantwoording van de inventarisatie
Aanwijzingen voor het gebruik
Literatuur

Kenmerken

Datering:
1527 - 1811
Omvang:
0,75 m.
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.